2020.augusztus.10

  • Hétfő
  • Lörinc
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

Rajtaütés a víz alól

Eredményes vizsgát tettek a különleges mûveleti harci búvárok alapképzésén részt vevõ katonák június 27-én Szolnokon. Ezzel új képességgel gyarapodott a Magyar Honvédség, ilyen jellegû felkészítés ugyanis eddig még sosem volt hazánkban.

MTI Fotó: Mészáros János
MTI Fotó: Mészáros János

Hathetes intenzív kiképzésen vannak túl az MH 34. Bercsényi László Különleges Mûveleti Zászlóalj harci búvárjai. A csoport felkészítésének tematikáját az amerikai tanfolyamok tapasztalatai alapján, a magyar sajátosságok figyelembe vételével állították össze. Sándor Tamás ezredes, a zászlóalj parancsnoka a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: Magyarországon ez volt az elsõ ilyen felkészítés. A kijelölt állományt a csoportkötelékben végrehajtandó speciális harctevékenységek és a hagyományos alakulatokkal nem megoldható harcfeladatok − különleges felderítés, közvetlen mûveletek – végrehajtására készítették fel. A munkát az MH 37. II Rákóczi Ferenc Mûszaki Ezred és az MH 5/24. Bornemissza Gergely Felderítõ Zászlóalj felderítõbúvárjai segítették.

Az alapképzés során a búvároknak négy különbözõ fázisban kellett bizonyítaniuk az alkalmasságukat. A kiképzés egy kiválasztófoglalkozással kezdõdött, amelyen felmérték, hogy kik képesek teljesíteni a fizikai és a mentális alapkövetelményeket. A búvárképesítést már korábban megszerzett jelöltek csak ezután merülhettek. Száz és ezer méter közötti, idõre végrehajtott úszásokkal kezdõdött a felkészítésük, és azt is bizonyítaniuk kellett, hogy egy levegõvel képesek 50 métert megtenni a víz alatt.

Ezután a vízbiztonságot és az állóképességet növelõ feladatok következtek: mozgás a víz alatt, süllyedés és emelkedés összekötözött végtagokkal – ezekkel a gyakorlatokkal lehet kiszûrni azokat, akik hajlamosak a pánikra. Az elsõ fázis zárásaként a jelölteknek három óra alatt kellett leúszniuk nyílt vízen uszonnyal hat kilométert teljes felszerelésben: egyenruhában, gépkarabéllyal és a lõszert imitáló háromkilós súllyal. Ezt követõen egy hétig a LAR VII Combi újralégzõ készülék használatát sajátították el. Ezeket a búvárkészülékeket elsõsorban a különleges egységek alkalmazzák, mert nem engednek ki levegõbuborékokat, így kiválóan alkalmasak a célterület rejtett megközelítésére.

A felkészítés harmadik fázisában a búvárok a harci úszótechnikákat tanulták meg, majd különbözõ partraszállási mûveleteket hajtottak végre. Gyakorolták a helikopterbõl történõ vízbe ugrást, hajók és állóvízi mûtárgyak elfoglalását, átvizsgálását. Végül egy kéthetes terminusban a korábban elsajátítottakat fejlesztették készségszintre.

A különleges mûveleti harcibúvár-csoport alapképzése egy látványos gyakorlattal zárult: egy vízszivattyúházon hajtottak végre rajtaütést. Öten harci úszótechnikával, öten pedig LAR VII készülékkel közelítették meg a célobjektumot. Két katona a szivattyúház beömlõnyílásán beúszott az épületbe, hogy megfigyelést végezzen, három társuk pedig kívülrõl biztosította az objektumot. Közben a harci úszással rohamozó csoport az épület kerítését átvágva behatolt az épületbe és végrehajtotta a feladatot. A csoport kiemelését rohamcsónakokkal oldották meg.

honvedelem.hu

[2014.06.30]