2020.augusztus.11

  • Kedd
  • Zsuzsanna
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Állj, vagy lövök!

Ha békét akarsz, készülj a háborúra − si vis pacem, para bellum. Na, hát Parabellum az van, ilyen pisztollyal fogok lõni, piros-kék célalakra.

Fotó: Kálmánfi Gábor
Fotó: Kálmánfi Gábor

Békemûveleti lõgyakorlaton vagyok, még nem voltam békefenntartó misszióban, készülök az elsõre, láthatatlan árnyékként némi izgalom társul hozzám. Alig fúj a szél, ez jó, halkan elõre számolgatom: hét lõszer ebbe a tárba, hat a másikba... Sorra kerülök, aláírom a papírt, kicsit rondábban talán, mint szoktam, a feszültség jele. A célalakok már ott piroslanak-kéklenek a nagy zöld-barna lõtérháttér elõtt. Borús az ég, és a rohamsisakomba kapom a csillogó-fényes töltényeket, úgy biztosan nem vész el egy sem, citromszínû fülvédõt is veszek. Továbblépek az asztalhoz, a többiek már szorgalmasan táraznak. Ma kevesen vagyunk, a harckiképzõ központ nagy része már teljesítette a blokkosított kiképzést, tegnap menetgyakorlat is volt, huszonvalahány kilométer.

Jó, hogy nem mérik az idõt a tárazásnál, ezzel nem lehet sietni. Szeretem a tár fogását, hûvös. Sorba rakom a töltényeket, betárazok, a szerelvényt megigazítom, felsorakozunk, enyém a kettes lõállás. Fixírozom a célalakot, próbálom elképzelni, milyen lenne, ha megelevenedne, ha lõtér helyett mûveleti területen lennénk, éles helyzetben. És nem maradna más megoldás, elfogynának a békés eszközök, elõ kellene húzni a Parabellumot… Ne kelljen!!!

Lerázom a gondolatfoszlányt, felsorakozunk. Parancsszavak hallatszanak. Eligazítás. Csak lábra és karra lehet lõni, a céltáblán azok a kék részek, a piros tilos, egy olyan találat halálos vagy súlyos sebet jelentene. Elõremegyünk a tüzelõállásba, a piros zászló vonaláig, hangjelzés a toronyból, elhangzik a kötelezõ figyelmeztetõ mondat, mint a filmekben: „Állj, vagy lövök!”. A fülvédõ miatt tompán távoliak a zajok. Álló helyzetbõl célzok, aztán meghúzom a ravaszt, egész jó lett, azt hiszem, belõttem magam, most kell gyorsan ismételni, aztán megint lassabban, ez a szokásom, a felénél várok egy kicsit, jó kabala volt eddig. Jöhetnek a kapáslövések, kicsit leengedem a pisztolyt, aztán vissza és tûz.

Csend lesz aztán, „Fegyvert vizsgára!”  − hallom, majd felhangzik a „Tüzet szüntess!” jel a toronyból, aztán irány a célalak. Közelebb érve látszanak az apró lyukak a kék felületen, szerencsére a vörös, a tiltott zóna érintetlen, meglesz a legalább „jó” lõeredmény.

honvedelem.hu

[2014.07.03]