2020.augusztus.11

  • Kedd
  • Zsuzsanna
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Ötven éve a béke védelmében

216 békefenntartó, köztük 18 magyar katona kapott ENSZ Békefenntartó Érdemérem kitüntetést június 26-án Cipruson.

Ötven éve a béke védelmében
Ötven éve a béke védelmében

Jelentõs esemény volt ez a szigeten szolgáló magyar kontingens, valamint az UNFICYP-misszió számára egyaránt, mivel a medálparádéval egybekötve a résztvevõk az ENSZ ciprusi békefenntartó misszió megalakulásának ötvenedik évfordulójáról is megemlékeztek.

Az ENSZ Biztonsági Tanács 1964. március 4-én hozott 186. számú határozatával alapította meg az UNFICYP békefenntartó missziót, amelyben a mai napig összesen 32 nemzet katonái teljesítettek szolgálatot. A magyar katonák immár 21 éve látnak el békefenntartói feladatokat a szigeten.

A régi nicosiai repülõtér terminálja elõtti téren megrendezett ünnepségen jelen volt Lisa Buttenheim, az ENSZ-fõtitkár ciprusi képviselõje, a misszió civil vezetõje, Chao Liu vezérõrnagy, az UNFICYP-erõk parancsnoka, Hervé Ladsous, az ENSZ békefenntartó mûveletekért felelõs fõtitkárhelyettese, valamint Botos Balázs, Magyarország ciprusi nagykövete, illetve Fucsku Sándor vezérõrnagy, az MH Összhaderõnemi Parancsnokság parancsnoka. Az ünnepség fényét emelte a szigeten tartózkodó Ír Gárda katonai zenekara, amely minden jelen lévõ nemzet bevonulózenéjével és díszmenetindulójával, valamint egy 15 perces „gyepshow”-elõadással színesítette az ünnepséget.

A Békefenntartásért bronzmedált elsõként Chao Liu vezérõrnagy vehette át, aki több mint három év szolgálat után idén augusztusban távozik a misszió élérõl. Ezt követõen a minimum 90 napos szolgálatteljesítés után járó medált a misszió civil vezetõje és katonai parancsnoka, valamint a nemzetek képviselõi egyenként tûzték fel minden katona szíve fölé.

A magyar katonák a kitüntetést Botos Balázstól, illetve Szász Márton alezredestõl, a kontingens parancsnokától vehették át.Az ünnepség végén a résztvevõk egyperces néma vigyázzállással, valamint koszorúzással emlékeztek meg arról a 184 békefenntartó katonáról, akik az elmúlt 50 évben a béke szolgálatában vesztették életüket.

A rendezvényen a Magyar Honvédséget képviselõ Fucsku Sándor vezérõrnagy háromnapos programja keretében hivatalos látogatást tett Chao Liu vezérõrnagynál, illetve Botos Balázs nagykövetnél. Mindkét találkozón a vendéglátók elismerõen szóltak a szigeten szolgáló magyar katonákról, és megköszönték Magyarország hozzájárulását a ciprusi béke fenntartásához.

Emellett az összhaderõnemi parancsnok megszemlélte a magyar katonák elhelyezési és szolgálati körülményeit, valamint állománygyûlések keretében tájékoztatta a békefenntartó állományt a Magyar Honvédség aktuális kérdéseirõl és válaszolt a katonák által feltett kérdésekre.

 

honvedelem/UNFICYP Magyar Kontingens/hirpress.hu

[2014.07.04]