2020.szeptember.29

  • Kedd
  • Mihály
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Aranykéz utca -Egy tanú szerint korruptak voltak a rendõrök,le volt fizetve Chilko Ferenc,Sándor István és Doszpot Péter is.

Portik szerint Pintér nem csak „gyilkoltatott”, de „drogüzletekben” is benne volt, valamint „bûnszervezetet vezet”.Elmondta azt is,Pápa Marianne „a Fidesz agytrösztje”, õ mondja meg Habony Árpádnak,hogy „milyen legyen az irányvonal”.

Aranykéz utcai robbantás és az összevont Fenyõ gyilkosság pere-Egy tanú szerint le volt fizetve Chilko Ferenc,Sándor István- Papa és Doszpot Péter is.
Aranykéz utcai robbantás és az összevont Fenyõ gyilkosság pere-Egy tanú szerint le volt fizetve Chilko Ferenc,Sándor István- Papa és Doszpot Péter is.

Le volt fizetve minden rendõr; ha úgy dolgoznak ahogy kell, másképp alakult volna a nyomozás - mondta egy tanú a négy halálos áldozatot követelõ, másfél évtizeddel ezelõtti Aranykéz utcai robbantással kapcsolatban Portik Tamás és Jozef Rohác ellen folyó büntetõperben a Fõvárosi Törvényszéken csütörtökön.

K. Gy. tanú - aki állítása szerint az 1990-es évek második felében Portik Tamásnak dolgozott, a pénzét kezelte - a tárgyaláson zártláncú videorendszer segítségével tett vallomást, és eltorzították az arcát. Egyebek mellett azt mondta Portik Tamásnak: nem kevés pénzt fizettek a rendõröknek, hogy a biztonsági kamerák felvételei ne kerüljenek ki. A vádlott erre azt válaszolta, hogy a tanú hülyeségeket beszél, és felszólította, nevezze meg azokat, akik a fizetési listán voltak.

A tanú említette S. I.-t, C. F.-et és a vádbeli idõszak egyik legismertebb nyomozóját, D. P.-t is, akinek - állította - többször is vitt pénzt egy pasaréti lakásba.

Az Aranykéz utcai robbantással kapcsolatban a tanú azt mondta: D. körberohangált a helyszínen és leszereltette, elvitette a kamerákat anélkül, hogy mindezt szabályosan lepapírozta volna. Amikor pedig õt bevitték a rendõrségre, majd kiengedték - közölte K. Gy. - Portik Tamás már várta, és tudta, milyen vallomást tett a rendõrségen.

A tanú szerint az Aranykéz utcai nyomozást szándékosan félrevitték, például az orosz szál bedobásával.

K. Gy. azt is mondta, hogy az 1990-es években havi 150 ezer forintot kapott Portik Tamástól a szolgálataiért.A bûnüldözõ hatóságok szerint az 1998-as Aranykéz utcai robbantás célpontja az olajügyek koronatanújaként számon tartott - Boros Tamásként ismert - Boros József Károly lehetett, akinek a rendõrségen tett, több alvilági alakra terhelõ információkat tartalmazó videovallomása akkoriban már széles körben ismertté vált. A merénylet másik három áldozata és a húsz sérült vétlen járókelõ volt.

A tanú szerint Boros Tamásnak nem volt jó híre a városban, azt beszélték, nem korrekt az üzletben, nagyon sok a haragosa. Nem is mászkált egyedül, általában "két kigyúrt macival jött" - fogalmazott.

Portik Tamás a vádbeli idõszakban sokszorosította és a környezetében osztogatta az általa köcsögnek nevezett Boros Tamás rendõrségi vallomásáról készült videofelvételt, és arról beszélt, mi minden hangzott el ott és mi lesz ennek a vége - állította a tanú.

"Általában, ha te valakit leköcsögöztél, elég hamar meghalt a szerencsétlen" - tette hozzá a vádlottnak címezve.A tanú megemlítette, Portik Tamás egyik embere azt tanácsolta neki a robbantás idõszakában, hogy ne menjen a belvárosba, az egyik ügyvéd ismerõs pedig azt mondta: nincs tanú, nincs ügy.

Portik Tamás szemenszedett hazugságnak titulálta mindazt, amit a tanú elmondott.K. Gy. nem vállalta a szembesítést a tárgyaláson szintén zártláncú videorendszeren meghallgatott másik tanúval, Zs. I.-vel, aki korábban szintén Portik Tamás környezetéhez tartozott, és K. Gy. szerint állandóan Jozef Roháccal lógott.K. Gy. arra hivatkozva nem vállalta a szembesítést, hogy fél, egy másik ügyben ugyanis terhelõ vallomást tett Zs. I.-re. Zs. I. elmondta, hogy 1999-ben meglõtték, azután rendszeresen fegyvert hordott, és két évig egyfolytában golyóálló mellényben járt.

Portik Tamás Zs. I.-nek azt mondta: "harminc hónapja elõzetes letartóztatásban vagyok, nyolc hónapja nem láttam a családomat, zárkatársam rendõr, aki mindent elkövet, hogy nekem rossz legyen, miért teszed ezt velem".

Mire a tanú: "Engem viszont fejbe lõttek, elvesztettem a családomat, az egész életemet felborítottátok, tíz évig illegalitásban voltam, bujkáltam. Miért lövettél engem fejbe?"Azzal kapcsolatban, hogy Zs. I. korábban azt mondta: 50 millió forintot vitt az Aranykéz utcai robbantásért Jozef Rohácnak, Portik Tamás felszólította Zs. I.-t, hogy esküdjön meg a gyerekei és a felesége életére, hogy igazat mondott!  

"Esküszöm" - mondta a tanú.
"Mocsok!" - reagált Jozef Rohác.
"Tökéletesen biztos vagyok benne, hogy te rendelted meg Boros megölését, csak nem robbantásra gondoltál, hanem fegyveres merényletre" - jelentette ki Zs. I.

A tanú hozzátette: most sem lehet nyugodt, hogy nem kap-e golyót a fejébe, de amikor letartóztatták, ügyvédje arra figyelmeztette, csak úgy szabadulhat a történetbõl, ha elmondja, amit tud.

Beszélt arról is, hogy amikor valakit az ügetõnél sikertelenül próbáltak megölni, Portik Tamás környezetében felmerült, a kórházban már páncélököllel lövik ki.

Zs. I. kezdett beszélni Portik Tamás olajos ügyeirõl, a "vámhalasztásos történetekrõl" is, de a bíró jelezte, hogy ez most nem az Energol-ügy, erre nincs szükség.

A Fõvárosi Fõügyészség Jozef Rohác ellen tettesként, Portik Tamás ellen pedig felbujtóként, megbízóként elõre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, sok ember életét veszélyeztetve elkövetett emberölés miatt emelt vádat az Aranykéz utcai robbantás ügyében, és életfogytig tartó szabadságvesztést indítványozott mindkét vádlottnak.

A bíróság szeptemberben döntött arról, hogy a Fenyõ-gyilkosság már csaknem befejezett büntetõperéhez egyesíti az Aranykéz utcai robbantás ügyét, miután Jozef Rohác mindkettõnek a vádlottja.

Az ismert médiavállalkozót, a Vico-vállalatcsoport vezetõjét szintén 1998-ban ölték meg, az ügyészség szerint Jozef Rohác Budán, egy forgalmas keresztezõdésben a sértett autójához lépett és közvetlen közelrõl lelõtte õt.A tárgyalás rendjét csütörtökön is géppisztolyos, golyóálló mellényes, maszkos kommandósok vigyázták.

Az Energol-vezér ezúttal Habonyra vallott

Portik a mai tárgyaláson ismét „elõvette” Pintér Sándort és megismételte, a belügyminiszter adott megbízást Boros likvidálására. De „vallomása” szerint Pintér nem csak „gyilkoltatott”, de „drogüzletekben” is benne volt, valamint „bûnszervezetet vezet”. Hangsúlyozta, ha õ mindent elmondana, amit tud, akkor a belügyér környezetébõl több embert is le kellene tartóztatni.

Elmondta azt is, hogy szerinte a vele jó kapcsolatban lévõ Pápa Marianne „a Fidesz agytrösztje”, õ mondja meg Habony Árpádnak, Orbán Viktor tanácsadójának, hogy „milyen legyen az irányvonal”.

A harmadrendû vádlott büszkén kijelentette, hogy volt rá példa, amikor õ maga szabta meg, „hogy milyen legyen az irány és ebbõl õ sok pénzt keresett”. Szóba hozta az olajszõkítõk számára busás hasznot hozó jövedéki törvényt is Portik, „amit a politikának, az MDF-nek köszönhetnek”.  Az egykori olajos újra felhozta, hogy a kormánypártok érdekében álltak a 98-as székházrobbantások, és a Fidesz hatalma „az erõszakban született”.

mti / hirpress.hu

[2015.02.12]