2020.augusztus.15

  • Szombat
  • Mária
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Több mint 1300 bejelentést kaptak a HM tûzszerészei

Fél év alatt csaknem háromezer, mintegy 7400 kilogrammnyi robbanótestet hatástalanítottak a Magyar Honvédség tûzszerész ezredének katonái.

Várkonyi Melinda, a tûzszerész ezred kommunikációs tisztje az MTI megkeresésére azt közölte: az idei év elsõ hat hónapjában több mint 1300 bejelentés érkezett ügyeletükre világháborús robbanótestek elõkerülése miatt. Ez a szám átlagosnak mondható, tavaly egész évben mintegy 2600-szor hívták a Magyar Honvédség tûzszerészeit.

A legnagyobb számban gyalogsági lõszerek kerültek elõ, de találtak több tüzérségi lövedéket, aknagránátot, kézigránátot, bombát, aknát és számos más robbanótestet is.

A legtöbbször, 263-szor Fejér megyébe hívták a honvédségi tûzszerészeket. Pest megyébõl 166, Veszprém megyébõl 117, Budapesten 81 bejelentést regisztráltak. A lista végén Baranya, Zala és Békés megye áll, ezekbe a megyékbe kevesebb mint hússzor, Békés megyében 13 esetben volt szükség a honvédségi tûzszerészek beavatkozására.

Várkonyi Melinda kitért arra is, hogy az elsõ félévben a legtöbb embernek március elsején a fõvárosban kellett elhagynia az otthonát, a VII. kerületi Almássy téren 17 háztömböt kellett kiüríteni, és a tömegközlekedést is el kellett terelni. A tûzszerészek tizenegy 82 milliméteres aknavetõgránátot, egy 122 milliméteres repeszromboló gránátot, négy 5 kilogrammos páncélökölt, két vetõcsövet, öt kilogramm robbanóanyag-maradványt, egy két centiméteres repeszgránátot, valamint egy légvédelmi repeszgránátot gyûjtöttek össze.

A VIII. kerületi Orczy-kertben február 10-én egy FAB 50 típusú szovjet bomba, majd napra pontosan egy hónappal késõbb egy 149 milliméteres magyar repeszromoló gránát került elõ. Az I. kerületi Lánchíd utcában május 12-én a Várkert Bazár felújítási munkálatai során 31 gyalogsági lõszer és négy kézigránát, valamint több tüzérségi eszköz hüvelye mellett katonák földi maradványait is megtaláltak.

Bár már az év második feléhez tartozik, de Várkonyi Melinda kiemelte Ágfalvát, ahol már egy hete dolgoznak folyamatosan a tûzszerészek. Több mint 80 kilogramm gyalogsági lõszert és 220 különbözõ típusú, túlnyomórészt német eszközt találtak, és a tûzszerészi munkálatok még mindig nem értek véget Gyõr-Moson-Sopron megyei településen.

A Magyar Honvédség tûzszerész ezredének kommunikációs tisztje ismételten felhívta a figyelmet, hogy ha valaki robbanótestnek látszó tárgyat talál, ne nyúljon hozzá, hanem értesítse a helyi rendõrséget, illetve a helyi önkormányzat jegyzõjét, és õk tesznek bejelentést a MH tûzszerész ügyeletén. A tûzszerészek pedig amilyen gyorsan tudnak, mennek - hangsúlyozta Várkonyi Melinda.

mti /illusztráció-hirpress.hu

[2014.07.09]