2020.augusztus.15

  • Szombat
  • Mária
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Hazánkba látogatott a NATO szárazföldi parancsnokságának vezetõje

Magyarországra látogatott Frederick Ben Hodges altábornagy, a NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság parancsnoka.

Magyarországra látogatott Frederick Ben Hodges
Magyarországra látogatott Frederick Ben Hodges

A vezetõ a kétnapos látogatáson egyebek mellett udvariassági látogatást tett Orosz Zoltán altábornagynál, a Honvéd Vezérkar fõnökhelyettesénél, illetve megbeszélést folytatott Fucsku Sándor vezérõrnaggyal, az MH Összhaderõnemi Parancsnokság parancsnokával, illetve Böröndi Gábor dandártábornokkal, a szárazföldi haderõnem fõnökével.

A látogatás végén, július 9-én, Székesfehérváron tartott sajtótájékoztatón az amerikai altábornagy elmondta: Magyarország nagyon fontos partnere a NATO-nak, és eddig csak elismerõ nyilatkozatokat hallott a magyar katonákról, akik a különbözõ mûveletekben teljesítettek szolgálatot. „Itt azt tapasztaltam, hogy az MH Összhaderõnemi Parancsnokság mindent megtesz azért, hogy a magyar katonák még hatékonyabb tagjai lehessenek a szövetségnek” – fûzte hozzá.

Az altábornagy a magyar katonákat méltatva elmondta, a NATO szárazföldi parancsnokságán hat magyar tiszt szolgál, és kiemelte, hogy munkájukkal meg van elégedve. Szólt arról is, hogy fontos megérteni, a szárazföldi haderõnem kötelékében szolgáló katonák tevékenysége milyen lényeges a mûveleteken kívül is: õk azok, akik védik a javainkat, akik kapcsolatot tartanak a polgárokkal és a vezetõkkel is.

Fucsku Sándor vezérõrnagy megjegyezte, hogy az amerikai parancsnok elõször látogatott Magyarországra, amióta ezt a pozíciót betölti. Rámutatott, hogy az altábornagy nagyon fontos posztot tölt be a NATO-ban, hiszen õ az, aki elõkészíti, illetve támogatja azokat a kiképzési és interoperabilitási rendezvényeket, amelyek fejlesztik a honvédség együttmûködési képességét a NATO-tag- és a partnerországokkal.

„Ezért is fontos, hogy egyeztessük azokat az elképzeléseinket, amelyeket a kiképzés terén, a következõ években együtt fogunk végrehajtani a NATO-szövetségeseinkkel” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy Hodges altábornagy látogatása során áttekintették az említett közös gyakorlatokat.

Böröndi Gábor dandártábornok elmondta, hogy „beérett” az a munka, amelyet az altábornagy vezette szervezettel közösen végeztek az elmúlt években mind a missziókban, mind pedig itthon.

„Egy ilyen látogatás, mint a mostani azért is fontos, mert az altábornagy a saját szemével láthatja, hogy képesek vagyunk a partnerországokkal együttmûködni, közös kiképzést tervezni, végrehajtani” – mondta, hozzáfûzve, hogy az együttmûködés képességét a magyar katona elsajátította, „nincsenek nyelvi és nincsenek felszerelési akadályok”.

A NATO Szövetséges Szárazföldi Parancsnokság a törökországi Izmírben székel. A szervezet vezetõjeként Frederick Ben Hodges felelõsségi körébe tartozik a NATO-tagországok szárazföldi csapatainak hatékonyságnövelése és azonnali, globális bevethetõségének összehangolása.

Hodges tábornok, parancsnoki beosztása ideje alatt, látogatásokat tesz mind a 27 NATO-szövetséges és a Partnerség a Békéért nevû programban részt vevõ nemzetnél, amelyek szárazföldi erõkkel rendelkeznek. Megbeszéléseket folytat a katonai vezetõkkel, a védelmi, illetve a honvédelmi miniszterekkel és a katonai szervezetek parancsnokaival.


honvedelem.hu/ Krasznai Mária és Rácz Tünde

[2014.07.10]