2021.június.19

  • Szombat
  • Gyárfás

Katonai és civil feladatok ellátására is alkalmasak a beszerzett Mi-8-as orosz helikopterek

A honvédelmi tárca által az idén mintegy hárommilliárd forintos honvédelmi forrásból beszerzett használt orosz Mi−8T típusú helikopterek katonai és civil feladatok ellátására is alkalmasak − derül ki Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszából, amelyet szerdán a Parlament honlapján tettek közzé.

illusztráció

A tárcavezetõ Demeter Márta írásban feltett kérdésére válaszolt, amelyben a szocialista országgyûlési képviselõ a „pár nappal a választások elõtt” beszerzett helikopterekrõl kért tájékoztatást.

Az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja június 23-án benyújtott kérdésében felidézte: április 3-án a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium (HM) három, oroszországi nagyjavításon frissen átesett Mi−8T helikoptert szerzett be. Demeter Márta többek között arra volt kíváncsi, hogy mikor és ki döntött a helikopterek beszerzésérõl, mekkora összegért szerezték be a helikoptereket.

Hende Csaba honvédelmi miniszter válaszából kiderül, hogy a Mi−8T helikopterek beszerzésérõl a Honvédelmi Minisztérium döntött 2014 elején. A szerzõdést a HM február 28-án kötötte bruttó 2 milliárd 998 millió forint értékben, és a minisztérium teljes egészében a honvédelmi tárca költségvetésébõl finanszírozta. Kifejtette továbbá, hogy a helikopterek valamennyi, így a legutóbbi − 2013. szeptember és 2014. március között végrehajtott − ipari nagyjavítását is a Mil Gyártó-Tervezõ Iroda által feljogosítással bíró javítóüzemekben hajtották végre, biztosítva a helyszíntõl független, magas szintû mûszaki és repülésbiztonsági elvárások teljesítését.

A beszerzett helikopterek engedélyezett össztechnikai üzemideje jelentõs tartalékokkal bír − írta a miniszter, de hozzátette: a pontos adat, valamint az eszközök korábbi szolgálati, illetve üzemeltetési helyükre vonatkozó adatai a honvédelemrõl és a Magyar Honvédségrõl, valamint a különleges jogrendben bevezethetõ intézkedésekrõl szóló törvény szerint nem nyilvános információnak minõsülnek, így írásbeli válaszában nem adhatott tájékoztatást a képviselõnek.

Hende Csaba kitért arra is, hogy a helikopterek rendszerbe integrálása folyamatban van. Két helikopter esetében már megtörtént az állami légijármû-nyilvántartásba vétel, azok megkapták a típus- és légialkalmassági bizonyítványt is. A harmadik helikopter rendszerbe állításának eljárása a közeljövõben fejezõdik be − olvasható a miniszter válaszában.

A HM április elején közölte az MTI-vel, hogy az elõzetes terveknek megfelelõen megérkeztek a kecskeméti repülõtérre a beszerzett orosz Mi−8-as helikopterek. Az akkori közleményben azt írták, hogy a döntésrõl a tárca vezetõje korábban tájékoztatta az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnökét.

mti /

[2014.07.10]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést