2020.augusztus.11

  • Kedd
  • Zsuzsanna
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Vadonatúj érzés angyalbõrben

Alaki és fegyverismereti foglalkozásokkal folytatódott az Esély Tábor 2014 a szentendrei MH Altiszti Akadémián. Az önkéntes fiatalokat a fizikai és elméleti megmérettetéseken túl egy meglepetésvendég is várta.

 Minden évben kalandra hívja a vállalkozó szellemû roma és hátrányos helyzetû fiatalokat, hogy pár nap erejére belekóstolhassanak a magyar katonák életébe.
Minden évben kalandra hívja a vállalkozó szellemû roma és hátrányos helyzetû fiatalokat, hogy pár nap erejére belekóstolhassanak a magyar katonák életébe.A Honvédelmi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatok és Háborús Kegyeleti Fõosztály Társadalmi Kapcsolatok Osztályának szervezésében megvalósuló tábor immáron több mint egy évtizedes múltra tekint vissza. Minden évben kalandra hívja a vállalkozó szellemû roma és hátrányos helyzetû fiatalokat, hogy pár nap erejére belekóstolhassanak a magyar katonák életébe.

Az alapkiképzés feladatköreivel tûzdelt programsorozatnak már második alkalommal ad otthont az MH Altiszti Akadémia. „Teljes egészében megegyezik a kiképzéssel, ugyanazokat a követelményeket támasztjuk” – mondta Kaló Miklós alezredes, a tábor kiképzésvezetõje. „A táborban negyvenegyen vannak, és az általános átlaghoz képest nagyon szépen teljesítenek. Szinte mindenki nagyon motivált, sokuk katona vagy rendõr akar lenni.”

A tábor második napján a csapat egyik fele az alakulótéren sajátította el az alakizás és a tisztelgés fortélyait, a másik csoport pedig fegyverismereti órán ismerhette meg a honvédség különbözõ lõfegyvereit. „Erõsen gondolkodom azon, hogy katona legyek” − mondta kérdésünkre Kõszegi Renátó Ottó az eddigi tapasztalatokról. „Tegnap megismerkedtünk, ma alakiztunk, sportoltunk. Kezd összekovácsolódni a társaság, a katonák pedig sok mindenben segítenek.” Juhász Orsolya szintén jól érzi magát Szentendrén. „A táborról az iskolában hallottam, apukám pedig mondta, hogy ez egy nagy lehetõség, így mindenképpen szerettem volna kipróbálni. Persze van, ami nehéz, de mindent meg lehet csinálni, és közben sokat lehet tanulni.”

A fiatalok által is ismert ütemtervtõl eltérõen a kiképzõk váratlanul felsorakoztatták a teljes diákállományt az alakulótéren. Rövidesen egy új, szintén angyalbõrbe bújt társuk csatlakozott hozzájuk: a sorban állók legnagyobb meglepetésére, az egyenruhával és a parancsnokkal még igencsak ismerkedõ újonc Radics Gigi volt. A 2012-es Megasztár gyõztese jótékonysági látogatást tett a kiképzésüket töltõ gyerekek körében, és a puszta ismerkedésen túl úgy döntött, õ is kipróbálja magát a fizikai megmérettetéseken. Rövid bemelegítést követõen gránátdobás következett, majd az izgalmakkal vegyülõ fáradalmat pár rövid sorozat fekvõtámasszal pihenték ki. „Nagyon jól éreztem magam, mintha egy filmbe kerültem volna. Voltak gyakorlatok, amik mentek, voltak, amik kevésbé, de összegezve minden rendben volt” – mesélte friss élményeit Gigi. „Nagyon-nagyon tisztelem azokat az embereket, akik nap mint nap itt töltik az idejüket, és télen-nyáron elvégzik a feladataikat.”

A fiatal énekesnõ és újdonsült bajtársai közös ebéddel zárták a különleges délelõttöt, ahol mindenki biztatására és kérésére Radics Gigi két népszerû dalát is elénekelte, a jelenlévõk örömére.

honvedelem.hu/ hirpress.hu

[2014.07.17]