2020.július.6

  • Hétfő
  • Csaba
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

Elsők és utolsók

Fennállásuk 20, évfordulóját ünnepelték a kaposváriak december elsején.

Fotó: honvedelem.hu
Fotó: honvedelem.hu

Azt gondolhatnánk, bizonyos tekintetben könnyű a logisztikával foglalkozó alakulat évét értékelni, hiszen nagyon erős túlzással egy mondatban leírható, hogy a 2015. esztendő ugyanolyan volt, mint az elmúlt húsz.

Gavlik Péter ezredes, az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred parancsnoka persze nem véletlenül mondta éppen a húszas számot: december elsején ugyanis fennállásuknak ezt a kerek évfordulóját ünnepelték a kaposváriak.

Hogyan ünnepeltek?

Szűk körben. Ránk jellemző módon tudniillik épp csak az ünnepelt nem jelent meg a rendezvényen, hiszen ezredünk katonái akkor is a különböző tábori ellátó csoportokban dolgoztak, illetve felkészítéseken vettek részt. Az elmúlt húsz évünkről különben nemrégiben végeztem egy kis számvetést. Húsz év, az megközelítőleg 7300 nap. Pontosabban ugyanennyi munkanap, hiszen a logisztikai szakterületen nincs hétvége és ünnep. Ennyi idő alatt a missziók ellátása érdekében több mint 3000 konvojunk ment külföldre. Durván két és fél naponta indult tehát konvoj más országokba, és összesen több mint tizenötezer tonna anyagot szállítottunk. Emellett idén kiszolgáltuk a nem fegyveres szolgálatot ellátókat, valamint a tartós külföldi tanulmányokat folytatókat is; idei évünk tehát négy különböző kontinensen, több mint húsz országot érintett.

Az ünnepekhez közeledve rendre speciális és nemes feladatai is vannak az ezrednek…

Mikulás-csomagokat, szaloncukrot, szalámit, kolbászt és egyéb hazai finomságot szállítunk ki a határainkon túl szolgáló katonáknak. Idén újdonság, hogy a KFOR-misszióban szolgálók családtagjaitól december elején begyűjtöttük az ünnepre összekészített csomagokat, kivittük azokat, majd ugyanez a konvoj visszahozta a katonák által hazaküldeni kívánt ajándékokat. Ha lehet így fogalmazni, szerencsénk volt ezzel a feladattal, mert az Afganisztánban szolgáló missziók aktuális váltása decemberre esett, így a kiutazó állomány tudta magával vinni az ünnepekkor szokásos szállítmányt. Ciprusra pedig november 11-én indult el Kecskemétről a repülőgép.

 

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2015.12.28]