2020.augusztus.11

  • Kedd
  • Zsuzsanna
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Szerb katonák is csatlakoztak a szolnoki MH Béketámogató Kiképzõ Központban zajló magyar UNFICYP felkészítéshez.

Az ENSZ Ciprusi Békefenntartó Misszió (United Nations Peacekeeping Force in Cyprus − UNFICYP) magyar kontingensének része a szerb békefenntartók csoportja. A váltás szeptemberben utazik ki a földközi-tengeri szigetre.

A napokban a szerb katonák is csatlakoztak a szolnoki MH Béketámogató Kiképzõ Központban zajló magyar UNFICYP felkészítéshez.
A napokban a szerb katonák is csatlakoztak a szolnoki MH Béketámogató Kiképzõ Központban zajló magyar UNFICYP felkészítéshez.

Hat szerb katona szolgál 2010. októbere magyar szakasz részeként Cipruson, rajparancsnok-helyettesi és lövész beosztásokban. Az elsõ közös felkészítést négy évvel ezelõtt hajtották végre Szolnokon, az MH Béketámogató Kiképzõ Központban. Azóta minden váltás felkészítésének utolsó két hetében a szerb és a magyar katonák együtt készülnek ciprusi missziójukra. 

Az elsõ héten hadszíntér-ismeret és járõrfelkészítés foglalkozásokat rendeztek a szerb katonák részére, a második héten pedig - július 21−24. között - a magyarok és a szerbek közösen vesznek részt az MH Bakony Harckiképzõ Központ táborfalvai kiképzõbázisán megrendezendõ zárógyakorlaton.

A ciprusi felkészítés nemzetközi jellegét tovább erõsítette Ben Feasby brit törzszászlós jelenléte, aki  július 14-17. között hajtotta végre a tervezett katonai rendész váltóállomány szakmai felkészítését. Ben Feasby törzszászlós négy éve szolgál a szigeten és jelenleg az UNFICYP katonai rendész alegységének (UNFICYP FMPU) vezénylõzászlósa.
A ciprusi felkészítéssel egy idõben finiséhez érkezett a Sínai-félszigeten állomásozó Multinacionális Erõk és Megfigyelõk (MFO) Magyar Kontingens 39. váltásának felkészítése. A felkészítést záró gyakorlaton a katonákból és rendõrökbõl álló állomány számot adott a négy hét során elsajátított ismeretekbõl. A felkészített váltás szeptemberben utazik ki a mûveleti területre és kezdi meg a szolgálatát.

Ugyancsak ebben az idõben hajtották végre az ENSZ nyugat-szaharai missziójába (MINURSO), valamint az Európai Unió Grúziai Megfigyelõ Missziójába (EUMM) indulók felkészítését is Szolnokon.

honvedlem.hu/hirpress.hu

[2014.07.22]