2021.július.31

  • Szombat
  • Oszkár
+25°C
  • Vasárnap
  • +23°C/+29°C
  • Hétfő
  • +20°C/+35°C
  • Kedd
  • +17°C/+27°C

A feladat teljesítve

Az afganisztáni műveleti területről hazaérkezett MH Biztosító Szakasz második váltásának visszafogadó ünnepségét rendezték meg.

Fotó: Búz Csaba hadnagy

Az afganisztáni műveleti területről hazaérkezett MH Biztosító Szakasz második váltásának visszafogadó ünnepségét rendezték meg január elején az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

A mintegy harminc fős második váltás többségében a hódmezővásárhelyi 3. Bercsényi Miklós lövészzászlóalj katonáiból állt. A szakasz feladata - a Mazar-e Sharif-ban létrehozott többnemzeti biztosító század részeként - az Északi Tanácsadó Parancsnokság (Train Advise and Assist Command - North) alárendeltségébe tartozó tanácsadó csoportok szállítása és biztosítása volt.

A visszafogadó ünnepségen Drót László ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese köszöntötte a katonákat, akiket arra kért, hogy a megszerzett tapasztalataikat adják tovább majd azoknak a katonatársaiknak, akik ilyen vagy ehhez hasonló feladatban vesznek részt a jövőben. „Sikeresen teljesítették a feladatukat, és a későbbiek folyamán is számítunk az önök tevékenységére” - mondta az ezredes.

Melegh Dénes százados, a második váltás parancsnoka elmondta: a külszolgálat ideje alatt nagyon jó együttműködést alakítottak ki a többi nemzet katonáival, amit a külföldiektől kapott elismerések is bizonyítanak. „A műveleti területen töltött fél év alatt számos feladatban vettünk részt, de a figyelmünk egyetlen pillanatra sem csökkenhetett. A beosztottjaimmal teljes mértékben meg voltam elégedve, jó volt velük együtt teljesíteni ezt a missziót” - mondta a százados.

Az ünnepségen a külföldi katonai szolgálat befejezése alkalmából, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának elismeréseit is átadták. Az Afganisztánban 2015. január elsejétől működő Eltökélt Támogatás Műveletben (Resolute Support Mission – RSM) Magyarország mintegy 100 katonával vesz részt.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.01.08]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést