2021.január.17

  • Vasárnap
  • Antal
+2°C
  • Hétfő
  • +5°C/+9°C
  • Kedd
  • +5°C/+7°C
  • Szerda
  • +3°C/+5°C

Honvédségi lövészverseny

Pajtás Ernő ezredes tiszteletére hagyományteremtő szándékkal először rendeztek lövészversenyt.

Fotó: Regős Teréz és Pajtás Dénes
Fotó: Regős Teréz és Pajtás Dénes

A Szent Korona hazahozatala évfordulójának emléket állítva, hagyományteremtő módon először rendezték meg a Pajtás Ernő Koronaőr Ezredes Szituációs Lövész Emlékversenyt. Az emlékverseny névadója Pajtás Ernő koronaőr ezredes, a Királyi Koronaőrség utolsó parancsnoka, aki a második világháború vészterhes időszakában megóvta a koronaékszereket.

Az egész napos programon a Magyar Honvédség hivatásos és szerződéses katonái vehettek részt háromfős csapatokban, illetve érkeztek versenyzők a Készenléti Rendőrségtől és a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól is. A verseny célja az volt, hogy emléket állítson a Szent Korona Hazaérkezésének 38. évfordulóján Pajtás Ernő koronaőr ezredesnek, valamint, hogy az ügyességi feladatok, és a lövészeti feladatok során a résztvevők egymástól tanulva elsajátítsák a fegyverhasználat legmagasabb szintű elemeit.

A rendezvényt Csipszer Tibor alezredes, az MH BHD megbízott törzsfőnöke nyitotta meg. „Fontos a hagyományok ápolása mind a civil életben, mind a honvédség életében. Ezért fontosak az ilyen kezdeményezések, hogy egy-egy ilyen verseny által életben tartsuk a történelmi emlékeket” – mondta. Az emlékverseny egyik szervezője, Hennel Sándor őrnagy, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység (NHD) főtisztje rámutatott: a versenyen azt mérik, hogy egy-egy alakulat mennyire tud összedolgozni, mennyire kovácsolódnak össze a csapatok, és mennyire segítik egymást.

Csapatversenyekben a Készenléti Rendőrség Veteránok csapata lett az első, a legeredményesebb MH alakulatként az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis végzett, valamint különdíjként vándorserleget kapott a legjobb koronaőr lövész, Mészáros József főhadnagy. A verseny zárásaként Ádám Barnabás ezredes, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység parancsnoka adta át a díjakat. Kun Szabó István vezérőrnagy, a honvédelmi tárca társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár felajánlott egy vándorserleget a legjobb katonai alakulatnak, illetve a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. külön erre az alkalomra készített egyedi dísztárgyakat.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.01.19]