2020.július.15

  • Szerda
  • Henrik
+10°C
  • Csütörtök
  • +6°C/+15°C
  • Péntek
  • +7°C/+16°C
  • Szombat
  • +9°C/+17°C

Külszolgálatra indulnak

Irakba és Koszovóba induló magyar missziók tagjait búcsúztatták Hódmezővásárhelyen.

Fotó: Galambos Sándor
Fotó: Galambos Sándor

Kiválóan felkészültek, büszkék vagyunk az önök teljesítményére. Elvárom, hogy a felkészülés alatt bizonyított szakmaisággal és fegyelmezettséggel szolgáljanak Irakban és Koszovóban is! - köszönt el az MH KFOR Kontingens tizennegyedik és az MH IKBK (Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens) második váltásának tagjaitól január 20-án, Hódmezővásárhelyen dr. Böröndi Gábor dandártábornok.

Irakba és Koszovóba induló magyar missziók tagjait búcsúztatta Hódmezővásárhelyen az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke szerdán. A két alegység létszáma összesen több mint 400 fő, alapvetően mindkettő az MH 5. Bocskai István lövészdandár katonáiból áll. A kontingensek - amelyek a tervek szerint február elején utaznak ki a műveleti területekre - parancsnokai: Huszár Ferenc alezredes és Hodoniczki Mátyás őrnagy.

Hazánk iraki szerepvállalásának jelentőségéről szólva Böröndi tábornok kiemelte: a Magyar Honvédségnek elemi érdeke, hogy eredményes legyen ez a küldetés, sikerüljön stabilizálni az ország biztonságát. Ez a garancia ugyanis arra, hogy a térségből Európába érkező menekültek száma csökkenjen.

Ugyanakkor a KFOR-kontingens tagjainak is jelentős felelőssége és feladata van a kontinensünket elárasztó migránsáradat visszaszorításában – hangsúlyozta az MH Összhaderőnemi Parancsnokság szárazföldi haderőnem főnöke.

Magyarországnak ugyanis biztonságpolitikai érdeke a Balkán stabilitása, amit a jelen helyzetben - az etnikai villongások mellett - a valójában ellenőrizhetetlen múltú és személyazonosságú, hatalmas létszámban érkező, magukat menekülteknek valló személyek és a közéjük vegyülő terroristák is veszélyeztetnek. A magyar katonáknak azonban lehetőségük van a migráció irányainak feltérképezésére, ami pedig nagy segítséget jelent hazánknak abban, hogy minél gyorsabban reagálhassunk a változásokra, hatékonyan szabjunk gátat a migránsáradatnak.

Az ünnepélyes búcsúztató egyik legfiatalabb résztvevője az ötödik missziójába induló Kurucz Imre szakaszvezető tizenegy hónapos kislánya, Dorka volt, aki édesanyját és bátyját, Balázst kísérte el a laktanyába. Nem kellett sokat utazniuk, ugyanis a „szomszédban”, Orosházán laknak. Fél évig viszont a hetedik életévét rövidesen betöltő Balázs lesz a család egyetlen férfi tagja. A napi teendők elvégzésébe azonban a nagyszülők is besegítenek majd, hisz ők is orosháziak.

A Kosovo Force (KFOR) Koszovóban tevékenykedő – NATO parancsnokság alatt működő – nemzetközi békefenntartó haderő, amely 1999. június 12-én jött létre az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata alapján. Magyarország 1999 márciusában csatlakozott a NATO-hoz, így kezdetektől részt vesz a koszovói műveletekben.

Észak-Irak a Magyar Honvédség legújabb küldetésének helyszíne. Az MH Iraki Kiképzés-biztosító Kontingens (MH IKBK) a nemzetközi kiképzők tevékenységét biztosítja, és az iraki kurd harcosok, a pesmergák raj-, szakasz- és század szintű kiképzését végzi. A kontingens törzse Erbílben állomásozik.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.01.21]