2020.július.6

  • Hétfő
  • Csaba
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

A magyar kultúra nemzeti kincsünk

Zenés, táncos műsorral és az amatőr katonaművészek képzőművészeti alkotásaival ünnepelték a magyar kultúra napját a katonák.

Fotó: Tóth László
Fotó: Tóth László

Zenés, táncos műsorral és az amatőr katonaművészek képzőművészeti alkotásaival ünnepelték a magyar kultúra napját az MH Anyagellátó Raktárbázis katonái Budapesten, az Újszász utcai bázisukon január 20-án, szerdán.

Druzsin József százados ünnepi beszédében elmondta: január 22-ét, a Himnusz születésnapját az újkori kultúrtörténetünk 1989-ben avatta a magyar kultúra napjává. „A magyar kultúra közös kincsünk, nemzeti azonosságtudatunk alapja” – tette hozzá az alakulat repülő-műszaki alosztályának vezetője.

Köszöntőjében hangsúlyozta: Kölcsey Ferenc harminckét éves korában, egyetlen nap alatt, 1823. január 22-én, a Szatmár megyei Csekén írta meg nemzeti himnuszunkat.

„A tudomány, a művészetek nem létezhetnek az érteni, az élvezni és művelni képes emberek, a nemzet nélkül. De a kultúra nemcsak tudást, műveltséget hordoz, hanem erkölcsöt is” – hangsúlyozta a százados, majd rámutatott „csak ahol uralkodik a műveltség, ott fejlődik a nemzet.”

A katonaművészek kiállítását Nagy Attila ezredes, az alakulat parancsnoka nyitotta meg, aki egyesével bemutatta az alkotókat és emléklapot nyújtott át nekik. A tárlatot − amelyen tizenöten mutatják be festményeiket, illetve alkotásaikat −január 29-ig lehet megtekinteni.

Az egyik kiállító, Szeder Tamás érdeklődésünkre elmondta: erre a tárlatra új stílusban készített pirografikákkal érkezett. „Az új stílussal az 1800-as évek amerikai és francia illusztrátorait szeretném feleleveníteni. A feledésbe merült stílusukat próbálom újjávarázsolni azzal, hogy pirografikába ültetem át a képeiket, sokszor belecsempészve a saját érzésvilágomat is” – részletezte a gödöllői Anyagellátó Raktárbázis közalkalmazottja.

A rendezvényt a XVI. kerületi Rácz Aladár Zeneiskola és a Nagytarcsai Hagyományőrző Kulturális Egyesület ünnepi műsora színesítette.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.01.22]