2020.július.14

  • Kedd
  • Őrs
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Elindult a Doni Hősök Emléktúra

Immáron tizenhatodik alkalommal kezdtek menetelésbe a Doni Hősök Emléktúra régi és új résztvevői január 28-án, csütörtökön.

Fotó:Kiss Éva-honvedelem.hu
Fotó:Kiss Éva-honvedelem.hu

Idén első alkalommal öt szakasz, öt különböző útvonalat jár be, hogy minél több települést érintve tiszteleghessenek a második világháborús hősi halottak előtt.

A szervezők örömére a rendezvény már nem csak hagyományőrző, de hivatásos katonák és civil résztvevő körökben is egyre népszerűbb. Idén körülbelül háromszáz résztvevő menetel együtt, öt szakaszba osztva. Az alegységekben vegyesen találni katonákat, hagyományőrzőket, valamint a debreceni Kratocvhil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium diákjait. Hozzájuk csatlakoznak a Magyar Tartalékosok Szövetségének, valamint a francia, a német és az olasz bajtársi szervezetek tagjai.

Az első szakasz Gyermely és Tardos útvonalon menetel, a második Zemplén és Sátoraljaújhely között teljesíti a távot, a harmadik Debrecen és Hajdúhadház, a negyedik Bélapátfalva és Eger között, az ötödik pedig Békéscsaba térségében tiszteleg a hősi halottak emléke előtt.

A rendezvény fővédnöke dr. Simicskó István honvédelmi miniszter. 

rendezvénnyel a múlt hőseire, katonáira emlékeznek a jelen és a jövő katonái. Külön kiemelte, hogy a honvéd középiskola növendékeink a három napos, napi 20-25 kilométeres túra jó kihívás. Lehetőség arra, hogy megismerjék saját maguk fizikai határát, korlátait és, hogy találkozhassanak és három napot együtt tölthessenek aktív katonákkal, hagyományőrzőkkel, katonai hallgatókkal.

A hajdúhadházi első napot követően, január 29-én Hajdúböszörmény, január 30-án Hajdúdorog és Hajdúnánás lesz a menetcél. A XVI. Doni Emléktúra Debrecen környéki emléktúrájának záró rendezvényét január 30-án szombaton, 16 órától, Hajdúnánás főterén rendezik meg, amelyen a tervek szerint részt vesz Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes, és koszorúzással emlékeznek Magyarország és a hajdúváros második világháborús hősi halottaira.

 hirpress.hu /honvedelem.hu

[2016.01.29]