2020.július.6

  • Hétfő
  • Csaba
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

Megalakult az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred

Két eddig is létező egység fúziójáról van szó, amely által az eddigi zászlóaljszintű képesség ezredszintűre növekszik.

Fotó: Dévényi Veronika - Megalakult az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred
Fotó: Dévényi Veronika - Megalakult az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred

Az elmúlt tíz esztendő bizonyította, hogy a különleges műveleti tevékenységre óriási szükségünk van úgy itthon, mint külföldön” – mondta dr. Simicskó István honvédelmi miniszter február 4-én, Szolnokon.

Az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred megalakításáról számolt be Szolnokon, az Ittebei Kiss József hadnagy Helikopter Bázison, csütörtökön dr. Simicskó István honvédelmi miniszter és dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök. A látványos dinamikus bemutatóval egybekötött sajtótájékoztatón a miniszter ismertette: két eddig is létező egység fúziójáról van szó, amely által az eddigi zászlóaljszintű képesség ezredszintűre növekszik.

Mint Simicskó István rámutatott, az elmúlt tíz esztendő bizonyította, hogy az ilyen típusú különleges műveleti tevékenységre óriási szükségünk van itthon is, hiszen az a speciális tudás, amellyel ezek a katonák rendelkeznek, garantálni képes az emberek biztonságát. A különleges műveletiek a nemzetközi műveletekben, NATO-kötelékben szintén bizonyították tudásukat. Az átalakítás azon gondolat jegyében történt, amelynek szellemében a haderő új, valós, nemzetközi szinten is megbecsült képességekkel erősödik. „Az elmúlt esztendők NATO-ból érkező visszajelzései is magas szintű elismertséget mutatnak, vagyis helyes, ha ezt a képességet erősítjük” – szögezte le a tárcavezető, aki hozzátette: a nemzetközi példák, visszajelzések szerint a magyar katonák a legjobbak között vannak, „ha nem a legjobbak”.

Simicskó István elmondta: a különleges műveleti katonák kisebb létszámú erőként is olyan összfegyvernemi tudással, speciális képességekkel rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően nagyobb létszámú erőkkel is hatékonyan tudnak szembeszállni, a terrorizmus elleni háború során pedig különösen hasznos tud lenni, amit nyújtani tudnak, mint azt NATO-szövetségeseink vagy az orosz példa is mutatja.

A Honvéd Vezérkar főnök felidézte: az új ezred két zászlóalj, az MH 88. Könnyű Vegyes Zászlóalj és az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bázisán jött létre, ezek együttes munkája egészen 1993-ig nyúlik vissza. Ekkor kezdődött meg az a folyamat, amelynek során egy felderítő-zászlóaljból két eltérő rendeltetésű kötelék jött létre, most pedig e kettő ismét egy útra, egy irányba tér át. „Magyarországon 2005 óta folyik az úgynevezett különleges műveleti erők kiképzése és felkészítése, a Különleges Műveleti Zászlóalj azóta hazai és nemzetközi szinten egyaránt hatalmas elismerésre tett szert” – elevenítette fel a vezérezredes. Jól mutatja mindezt, amikor néhány évvel ezelőtt az Európában állomásozó amerikai különleges műveleti erők parancsnoka Szolnokra utazott, hogy köszönetét fejezze ki a magyar különleges műveletieknek, akik amerikai katonák életét mentették meg egy éles harci szituációban.

Benkő Tibor elmondta: a különleges műveleti zászlóalj 2014-re elérte a legmagasabb készültségi fokot, amelyet egy nemzetközi ellenőrzés alkalmával egy ilyen jellegű kötelék elérhet, ezután jött a gondolat, hogy bővíteni kellene a képességet. Mint a vezérezredes kiemelte, napjaink kihívásai megkövetelik, hogy Magyarországon legyen olyan katonai erő, amelyet nagyon gyorsan, rövid időn belül alkalmazni lehet, méghozzá sokféle műveleti feladatban, levegőben, szárazföldön, vízen és víz alatt is. Hozzátette: noha zömében kipróbált katonák jelentkeznek a különleges műveleti képzésre, még ebből a körből is csak mintegy 15-20 százalék lesz alkalmas e feladatkör végrehajtására.

A vezérkarfőnök újságírói kérdésre elmondta: az ezred létszámát mintegy 1200 emberben határozták meg, és csupán tizenöt-húsz ember döntött úgy, hogy nem ebben a kötelékben kívánja folytatni tovább a szolgálatot. A honvédelmi miniszter rámutatott: a katonák lehető legjobb felszereléssel történő ellátása is kiemelt feladat.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.02.05]