2020.július.5

  • Vasárnap
  • Sarolta, Emese
+10°C
  • Hétfő
  • +6°C/+15°C
  • Kedd
  • +7°C/+16°C
  • Szerda
  • +9°C/+17°C

Pápára és a Petőfi laktanyába látogattak az attasék

Idén is folytatódik a Magyarországra akkreditált véderő-, légügyi- és katonai attasék országjáró, alakulatlátogató körútja.

Fotó: Konkoly Dávid - Pápára és a Petőfi laktanyába látogattak az attasék
Fotó: Konkoly Dávid - Pápára és a Petőfi laktanyába látogattak az attasék

A HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály szervezésében idén is folytatódik a Magyarországra akkreditált véderő-, légügyi- és katonai attasék országjáró, alakulatlátogató körútja. Az idei év első állomása az MH Pápa Bázisrepülőtér volt február 4-én, majd másnap a fővárosban, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár fogadta a katonadiplomatákat.

2009 óta az MH Pápa Bázisrepülőtér ad otthont a Nehéz Légiszállító Ezred (Heavy Airlift Wing - HAW) három darab C-17-es Globemasterének. A magyar felségjelzéssel ellátott repülőgépek a programban résztvevő tizenkét tagállam légi szállítási szükségleteit hivatottak szolgálni.

Gangler László ezredes, a bázisrepülőtér parancsnoka prezentációjában részletesen beszámolt az elmúlt években megkezdett fejlesztésekről. Mint mondta: az új irányítótorony valamint a hamarosan elkészülő új hangár mellett további fejlesztések is várhatóak a repülőtér területén.

Ezt követően Bjorn Gohn-Hellum ezredes, a HAW parancsnokhelyettese ismertette a légiszállító ezred fontosabb jellemzőit, feladatait. Végül Wiek Noldus, a NATO programigazgatója a Stratégiai Légiszállító Képességről (SAC) beszélt előadásában.

Az előadásokat követően az attasék megtekintették a repülőtér betonján álló C-17-eseket, majd ellátogattak a repülőtéren állomásozó kutató-mentő helikopterhez is. A program zárásaként pedig megtekintették az alakulat elmúlt 50 évét bemutató múzeumi tárlatot.

Másnap a fővárosi Petőfi-laktanyába, az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandárhoz látogattak a katonadiplomaták. Baráth Ernő ezredes, a dandár megbízott parancsnoka ismertette az alakulat történetét, szervezeti felépítését, valamint feladatrendszerét.

A programot a dandár alegységeinek statikus és dinamikus bemutatója zárta.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.02.08]