2021.július.31

  • Szombat
  • Oszkár
+25°C
  • Vasárnap
  • +23°C/+29°C
  • Hétfő
  • +20°C/+35°C
  • Kedd
  • +17°C/+27°C

Orientációs szakkiképzés

A közel háromhetes tanfolyam részvevőinek a megnyitón Szilágyi Csaba ezredes, a központ parancsnoka mutatta be az alakulat felépítését és feladatrendszerét.

Fotó: Zsigmond Réka - Orientációs szakkiképzés

Alapszintű szakkiképzést, illetve orientációs tanfolyamot tart az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ az úgynevezett alacsony készenlétű csoportjai és a funkcionális szakértői csoportjai, valamint az alakulat önkéntes műveleti tartalékosai és a központhoz tavaly érkezettek részére február 4-17. között.

A közel háromhetes tanfolyam részvevőinek a megnyitón Szilágyi Csaba ezredes, a központ parancsnoka mutatta be az alakulat felépítését és feladatrendszerét. Az évek során hagyománnyá vált szakkiképzés idén eltérő az előzőektől, mivel a központ történetében még soha sem volt egyszerre ilyen összetett a résztvevők csoportja és ilyen magas a jelenlevők száma.

A tanfolyam első hetében a résztvevők elméletben ismerkedtek meg a CIMIC (Civil-Military Cooperation - civil-katonai együttműködés), a PSYOPS (Psychological Operations - lélektani műveletek) és az INFOOPS (Information Operations - információs műveletek) kialakulásával, a modern hadviselésben játszott szerepükkel, a doktrinális kérdésekkel, valamint a legfrissebb missziós tapasztalatokkal.

E hatalmas ismeretanyag elsajátítása szükséges ahhoz, hogy a CIMIC, valamint a PSYOPS alacsony készenlétű csoportok tagjai sikeresen végezzék munkájukat itthon, vagy nemzetközi műveleti területen. A pontos és szakszerű felkészítés elengedhetetlen ahhoz, hogy a műveleti területen élő lakosság igényeinek felmérése, tájékoztatása, illetve a helyi kormányzati és nem kormányzati, nemzeti és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatfelvétel és együttműködés sikeres legyen, ezzel is elősegítve a misszió katonáinak alacsonyabb biztonsági kockázatok közötti, „biztonságosabb környezetben” való feladatvégrehajtását.

A felkészítés második részében az önkéntes műveleti tartalékosok, illetve a központ kijelölt tervezői szakállománya CIMIC/PSYOPS művelettervezési foglalkozásokon vesz részt, hogy az elsajátított elméletet a gyakorlatban is sikeresen alkalmazzák.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.02.15]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést