2020.július.5

  • Vasárnap
  • Sarolta, Emese
+10°C
  • Hétfő
  • +6°C/+15°C
  • Kedd
  • +7°C/+16°C
  • Szerda
  • +9°C/+17°C

Orientációs szakkiképzés

A közel háromhetes tanfolyam részvevőinek a megnyitón Szilágyi Csaba ezredes, a központ parancsnoka mutatta be az alakulat felépítését és feladatrendszerét.

Fotó: Zsigmond Réka - Orientációs szakkiképzés
Fotó: Zsigmond Réka - Orientációs szakkiképzés

Alapszintű szakkiképzést, illetve orientációs tanfolyamot tart az MH Civil-Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ az úgynevezett alacsony készenlétű csoportjai és a funkcionális szakértői csoportjai, valamint az alakulat önkéntes műveleti tartalékosai és a központhoz tavaly érkezettek részére február 4-17. között.

A közel háromhetes tanfolyam részvevőinek a megnyitón Szilágyi Csaba ezredes, a központ parancsnoka mutatta be az alakulat felépítését és feladatrendszerét. Az évek során hagyománnyá vált szakkiképzés idén eltérő az előzőektől, mivel a központ történetében még soha sem volt egyszerre ilyen összetett a résztvevők csoportja és ilyen magas a jelenlevők száma.

A tanfolyam első hetében a résztvevők elméletben ismerkedtek meg a CIMIC (Civil-Military Cooperation - civil-katonai együttműködés), a PSYOPS (Psychological Operations - lélektani műveletek) és az INFOOPS (Information Operations - információs műveletek) kialakulásával, a modern hadviselésben játszott szerepükkel, a doktrinális kérdésekkel, valamint a legfrissebb missziós tapasztalatokkal.

E hatalmas ismeretanyag elsajátítása szükséges ahhoz, hogy a CIMIC, valamint a PSYOPS alacsony készenlétű csoportok tagjai sikeresen végezzék munkájukat itthon, vagy nemzetközi műveleti területen. A pontos és szakszerű felkészítés elengedhetetlen ahhoz, hogy a műveleti területen élő lakosság igényeinek felmérése, tájékoztatása, illetve a helyi kormányzati és nem kormányzati, nemzeti és nemzetközi szervezetekkel való kapcsolatfelvétel és együttműködés sikeres legyen, ezzel is elősegítve a misszió katonáinak alacsonyabb biztonsági kockázatok közötti, „biztonságosabb környezetben” való feladatvégrehajtását.

A felkészítés második részében az önkéntes műveleti tartalékosok, illetve a központ kijelölt tervezői szakállománya CIMIC/PSYOPS művelettervezési foglalkozásokon vesz részt, hogy az elsajátított elméletet a gyakorlatban is sikeresen alkalmazzák.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.02.15]