2020.július.14

  • Kedd
  • Őrs
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Új Rábákat kapott a tatai dandár

Összesen 11 darab új Rába teherautót kapott az MH 25. Klapka György Lövészdandár.

Fotó: Tóth László - Új Rábákat kapott a tatai dandár
Fotó: Tóth László - Új Rábákat kapott a tatai dandár

Pogácsás Imre dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Logisztikai Csoportfőnökség csoportfőnöke az ünnepélyes átadáskor elmondta: a dandár feladatai közül kiemelkednek a nemzetközi kötelezettségek, hiszen az alakulat 2000 óta vesz részt a honvédség koszovói és bosznia-hercegovinai, illetve 2007 óta pedig az afganisztáni missziójában. Ezeket a küldetéseket segítik korszerű eszközökkel a honvédelmi tárca úgynevezett Gépjármű Beszerzési Programja, amelynek a szerződő partnere a Rába.

A különböző kategóriákban szállított járművek megfelelnek mind a NATO, mind pedig az Európai Uniós és a hazai műszaki, illetve környezetvédelmi előírásoknak. A többtonnás járművek között megtalálható például a sebesült-, platós teher-, lőszer-, konténer- és robbanóanyag szállító, valamint a különböző speciális feladatokra alkalmas változat is. Tatán most összesen 11 darab Rábát adtak át, amelyek – a dandártábornok szavai szerint – alkalmasak lesznek arra is, hogy a déli határ mentén kialakult válság enyhítésében is részt vegyenek.

Horváth Gábor dandártábornok, az MH 25. Klapka György Lövészdandár parancsnoka beszédében rámutatott, hogy a honvédség technikai fejlesztése rendkívül idő- és forrásigényes feladat, amelynek bizonyos prioritások mentén kell megvalósulnia. Magyarán azok a területek kerülnek előbb sorra, amelyeknek a fejlesztésre a legnagyobb szükségük van.

A tatai dandár eddig „türelemmel” várta a sorát, hiszen előbb más, a szövetségesi feladatokba bevont csapatokat kellett felszerelni. Az elmúlt években egyre több gépjárművel gazdagodhattak a tatai katonák: tavaly előtt és tavaly korszerűsített, páncélozott szállító- és logisztikai járműveket kaptak; az idei év elején pedig terepjárókat és teherszállítókat vehettek birtokba.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.02.23]