2020.augusztus.11

  • Kedd
  • Zsuzsanna
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Szentendrén készülnek az altisztavatásra

Néhány napja teljes erõbedobással készülnek az altisztavatásra Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián. Július 26-án, szombaton, a veszprémi Szentháromság téren 106 honvéd altisztjelölt tesz ünnepélyes esküt.

Szentendrén készülnek az altisztavatásra- 	 	 Szentendrén készülnek az altisztavatásra- Fotó: Dévényi Veronika
Szentendrén készülnek az altisztavatásra- Szentendrén készülnek az altisztavatásra- Fotó: Dévényi Veronika

Az idei altisztavatásnak több különlegessége is lesz. Egyik ilyen a helyszín; Veszprémben kilencven esztendõvel ezelõtt, 1924. november 15-én indult meg a jutasi altisztek intézeti képzése. Az altisztek innen számítják az új típusú történelmüket.

A jutasi elõdöket a mai altisztek méltán tekinthetik példaképnek. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a „Jutasi Altiszt” fogalma, mint kulturális örökség, idén felkerült a Veszprém Megyei Jogú Város Települési Értéktárába.Ugyancsak az idei altisztavatás különlegessége, hogy a Magyar Honvédség fennállása óta elsõ alkalommal vezényel altiszt ilyen szintû rendezvényen. A vezénylõ parancsnok Soós Lajos törzszászlós, az MH Altiszti Akadémia vezénylõ zászlósa lesz.

A szombati altisztavatáson elõször hangzik el az Altiszti Hitvallás – amit a Magyar Honvédség vezetõ altiszti kara állított össze a honvéd altiszti értékrend alapján –, illetve most végeznek az elsõ, új típusú, kétéves iskolarendszerû képzésben résztvevõ altisztek.Hagyományteremtõ az a kezdeményezés is, hogy egy, a kétéves képzésben kiválóan végzett honvéd altisztjelölt átveheti a Honvéd Vezérkar fõnök által adományozott altiszti kardot.

Szentendrén, az MH Altiszti Akadémián július 24-én csütörtökön, egész nap gyakoroltak az avatásra a leendõ altisztek. (Felvételeink ekkor készültek.) A rendezvény fõpróbáját pénteken délelõtt tartják Veszprémben, a szombati ünnepség 10 órakor kezdõdik. Az altisztavatáson – többek között – részt vesz Hende Csaba honvédelmi miniszter, illetve dr. Benkõ Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar fõnök is.

hinvdelem.hu/hirpress.hu

[2014.07.25]