2021.július.31

  • Szombat
  • Oszkár
+25°C
  • Vasárnap
  • +23°C/+29°C
  • Hétfő
  • +20°C/+35°C
  • Kedd
  • +17°C/+27°C

Harc a városközpontban

Csatatérré változott egy napra Szolnok belvárosa: a honvéd hagyományőrzők ismét eljátszották az 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának egyik legdicsőségesebb eseményét, a szolnoki csatát.

Fotó: Galambos Sándor - Harc a városközpontban

Régi-új helyen harcoltak március 6-án a honvéd hagyományőrzők: a folyó magas vízállása miatt ugyanis a tavalyi helyszín, a felújított Tisza-parti sétány helyett ismét a város főterén elevenítették fel a szolnoki csata hadmozdulatait. A rendhagyó történelemórát a Jászkun Magyar Királyi Honvéd Hadikultúra Alapítvány szervezte, lebonyolítását az önkormányzat, a Honvédelmi Minisztérium, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum, a Jászkun Magyar Királyi Honvédkultúra Alapítvány és az Aba-Novák Kulturális Központ munkatársai segítették.

A korabeli egyenruhákba öltözött, korhű fegyverekkel felvonuló lengyel, osztrák és magyar csapatok reggel érkeztek a városba. A délelőtt fegyverkarbantartással, az egyenruhák csinosításával telt, s az esős, szeles idő ellenére a csapatok még az ilyenkor szokásos alaki foglalkozásokat is megtartották. A csata előtt a résztvevők megkoszorúzták a szabadságharc emlékművét és a Visoczki József tábornok, valamint a lengyel légió hőseinek tiszteletére állított márványtáblát, majd Rolkó Zoltán ezredes, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnokhelyettese délután háromkor engedélyt adott a harc megkezdésére.

A látványos bemutató a honvédek lendületes támadásával kezdődött. A várost bitorló császáriak elkeseredetten védekeztek ugyan, de csak lassítani tudták, megállítani képtelenek voltak a honvédek rohamát. A lovasság és a tüzérség is derekasan helytállt, a városháza előtt aztán szuronyroham és kézitusa döntötte el a csata kimenetelét – a szolnoki csata idén is a magyarok győzelmével ért véget.

A hadijátékon az ország tizenkét hagyományőrző egyesületének 180 gyalogos- és tüzérkatonája vett részt, a lovasságot képviselő huszárok és vértesek kilencen voltak, az osztrák és a magyar csapatok tizenkét ágyúval és egy mozsárral lőtték egymást. A csata eseményeit pedig a polgármesteri hivatal ablakából dr. Kedves Gyula ezredes, hadtörténész közvetítette a honvéd hagyományok ápolása iránt érdeklődő szépszámú nézőközönségnek.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.03.08]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést