2021.július.31

  • Szombat
  • Oszkár
+25°C
  • Vasárnap
  • +23°C/+29°C
  • Hétfő
  • +20°C/+35°C
  • Kedd
  • +17°C/+27°C

Mindenre felkészülve

A táborfalvai gyakorló- és lőtérre költöztek az MH Ludovika Zászlóalj első-, másod- és harmadéves honvéd tisztjelöltjei.

Fotó: Snoj Péter - Mindenre felkészülve

Hogy minden katona, minden fegyverrel tudjon bánni - valahogy így foglalható össze a ludovikások idei első tavaszi gyakorlati foglalkozássorozatának lényege. Mint Molnár Zsolt ezredes, a zászlóalj parancsnoka fogalmazott: a honvéd tisztjelölteknek mindenre fel kell készülniük, hiszen pályájuk során bármikor hozhatja úgy a sors, hogy fegyveres szolgálatban helyt állniuk, függetlenül eredeti beosztásuktól.

Ahogy az Amerikai Egyesült Államok tengerészgyalogságánál is vallják, a katona elsősorban lövész, s azt követően logisztikus, pilóta, vagy tüzér. Ugyanígy a honvéd tisztjelölteknek is el kell sajátítaniuk a Magyar Honvédségben rendszeresített összes kézifegyver biztonságos és pontos kezelését. Éppen ezért az egyhetes tereptan- és lőkiképzés alkalmával oktatóik a tisztjelöltek lőkészségét kívánták fejleszteni. Mindemellett harcászati foglalkozásokra is sort kerítettek, ahol már nem csak a pontosan elsütött fegyverek, de embereik vezetésének felelőssége is a hallgatók vállára nehezedett.

Inkább egy vödör veríték a gyakorlótéren, mint egy csepp vér a harcmezőn” – tartja a híres mondás, amelynek az MH Ludovika Zászlóalj oktatói, kiképzői maximálisan eleget is tesznek. A tisztképzésben felbecsülhetetlen, saját missziós tapasztalataikat is felhasználó tisztek és altisztek olyan kihívások elé állították a hallgatókat, amelyekkel a való életben is szembe találhatják magukat. Így megesett az is, hogy a kiképzésvezetők váratlanul kijelöltek egy-egy tisztjelöltet, akik szomorúan vették tudomásul, hogy a további lövészet helyett bizony eszméletlen sebesültet kell alakítaniuk. Ettől kezdve már társaikon múlt, hogy miként vonják ki társukat az arcvonalból és tartják fent továbbra is a tűzharcot.

Kiképzőik szerint a hallgatói állomány ígéretes teljesítménnyel veszi az akadályokat időről-időre és érthető módon nagy lendülettel készül elő minden egyes éles lövészetre.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.03.11]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést