2020.július.6

  • Hétfő
  • Csaba
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

Tanfolyam leendő fegyverzetellenőröknek

A kurzust sikeresen elvégző hallgatók a jövőben fegyverzet-ellenőrzési feladatokban vehetnek részt.

Fotó: Csoknyai Csaba - Tanfolyam leendő fegyverzetellenőröknek
Fotó: Csoknyai Csaba - Tanfolyam leendő fegyverzetellenőröknek

A fővárosban megrendezett tanfolyamon a hallgatók megismerkedtek az Európai Hagyományos Fegyveres Erőkről szóló Szerződés - a CFE Szerződés -, valamint a Bizalom- és Biztonságerősítő Intézkedések 2011. évi Bécsi Dokumentuma alapvető előírásaival és az ellenőrzések típusaival. A fegyverzet-ellenőrzési osztály tapasztalt előadói betekintést adtak az ellenőrzések alapját jelentő adatcserébe, ismertették a diplomáciai csatornaként működő EBESZ hálózaton megküldendő fontosabb formátumokat és az éves adatcserék során átadandó adattárak felépítését, tartalmát.

A kurzus hallgatóinak a gyakorlati foglalkozásokon lehetőségük volt az adattár kezelésének gyakorlására - ennek során az előadó által meghatározott információkat kellett megtalálniuk az adattárakban.

A fegyverzetellenőri szakma másik alappillérét a CFE Szerződés és a bécsi dokumentum szerinti ellenőrzések végrehajtása jelenti. Az előadások során szó esett a különböző típusú ellenőrzésekkel kapcsolatos előírásokról, melyek betartását vagy éppen be nem betartását az előadók saját tapasztalataikból merített élményeikkel támasztották alá.

Az elméletben elsajátított ismereteket a hallgatóknak lehetőségük volt a gyakorlatban is kipróbálni, a szolnoki MH 2. Különleges Ezrednél végrehajtott gyakorló értékelő látogatáson. Az ilyen típusú feladat célja, hogy az ellenőrök átfogó képet kapjanak a meglátogatott alakulat feladatairól, kiképzéséről és napi életéről.

A tanfolyam befejezéseként a hallgatók az egy hét alatt elsajátított tudásukról adtak számot egy feladatsor kitöltésével. Zárásként pedig előadást hallgattak meg a fegyverzet-ellenőrzési osztály feladatkörébe tartozó harmadik elemről, a Nyitott Égbolt Szerződésről.

A tanfolyamot Szpisják József dandártábornok, az MH KDK parancsnoka zárta. Záróbeszédében kiemelte: a kurzus sikeres elvégzése lehetőséget ad a hallgatóknak arra, hogy a jövőben, mint bevonható ellenőrök részt vehessenek Magyarország fegyverzet-ellenőrzési feladataiban.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.03.20]