2020.július.6

  • Hétfő
  • Csaba
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

Szolgálat a határon

Ismét növekszik a hazánk déli határánál Magyarország területére illegálisan belépni szándékozók száma.

Fotó:Galambos Sándor-honvedelem.hu
Fotó:Galambos Sándor-honvedelem.hu

Az elmúlt hetek átlagát tekintve, naponta mintegy száz migráns elfogásában vettek részt katonák. Ebben a statisztikai adatban azonban nincsenek benne azok a személyek, akiket a rendőrök állítottak elő, vagy legálisan, a tranzitzónákban jelentkeznek.

A migrációs nyomás fokozódása következtében a Magyar Honvédség katonái megerősített létszámmal végzik hazánk déli határa mentén a különböző felderítési és járőrözési feladataikat. Egy hónapja már BTR-ek is járőröznek a határ mentén, Mórahalom, Ásotthalom, Domaszék, Kelebia és Röszke térségében pedig helikopteres légi felderítők segítik a határőrizeti szervek munkáját.

A katonák havi váltásban, 12/24 órás szolgálat rendben vesznek részt hazánk déli határának védelmében. A szerb-román-magyar hármas határtól a Dunáig terjedő határszakasz biztonságát garantáló Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék jelenlegi parancsnoka dr. Lippai Péter ezredes.

Az Ideiglenes Biztonsági Határzár megrongálása legtöbb esetben ezen a szakaszon történik, ezért a migránsáradat megakadályozására itt a Magyar Honvédség szinte minden képességére szükség van.

A helikopterek például úgynevezett célzott repüléseket hajtanak végre az embercsempészek által mozgatott tömegek várható útvonalának, és a már hazánk területére lépett migránsok felderítésére.

Ugyanilyen feladatuk van a szárazföldi felderítőknek is. A járőrszolgálatot ellátó katonák pedig segítik a rendőrök munkáját, részt vehetnek a határsértők elfogásában, beazonosításukban, előállításukban, illetve a határt legálisan megközelítők tranzitzónákhoz irányításában.
Az Ideiglenes Biztonsági Határzár felügyelete komoly fizikai megterhelés, ráadásul a feladat végrehajtását az elmúlt hetek szélsőséges időjárása is alaposan megnehezítette. A 12 órás szolgálat pedig csupán a konkrét járőrtevékenységet jelenti, nem tartozik bele a szálláshelyről a határra és az onnan történő visszautazás, a fegyverkarbantartás és a felszerelések rendbetétele.

Ennek a feszített munkatempónak az elviselése komoly kihívást jelent az érintettek számára. Ugyanakkor a határon töltött egy hónap után sem jut sok idejük pihenni, a Magyar Honvédség képességeinek szinten tartása érdekében ugyanis az alakulatuk éves kiképzési tervében szereplő feladatokat is végre kell hajtaniuk.

Azokat pedig, akik külszolgálatra jelentkeztek, a missziós felkészítések várják. A korábbi évekhez viszonyítva tehát lényegesen több időt töltenek távol a családjaiktól, ami viszont mindkét fél részéről nagy áldozatot és esetenként akár leküzdhetetlennek tűnő nehézségeket jelent.Az otthon maradottak mindennapjain a Magyar Honvédség családtámogató rendszere próbál segíteni. A békehelyőrségekben működő humánszolgáltató irodák munkatársaihoz az elromlott mosógép okozta gondtól a gyerekek felügyeletének a megoldásáig szinte minden problémával lehet fordulni.

Ugyanakkor ezekben az irodákban internet is üzemel, amelynek segítségével „találkozhatnak” a távollévőkkel. Több helyőrségben pedig már az otthonról történő csomagküldést is megszervezték, sőt a családtagokat látogatóba el is viszik a határon szolgálatot teljesítő, pihenőidejüket töltő katonákhoz.

 hirpress.hu /honvedelem.hu

[2016.03.21]