2020.július.14

  • Kedd
  • Őrs
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Megkezdődött a Saber Junction 2016 gyakorlat

Húsvét óta folyamatosan érkeznek a csapatok a németországi Hohenfels gyakorlóterére, ahol amerikai vezetéssel 16 NATO- és partnerállam katonái gyakorlatoznak egy fiktív krízisreagáló művelet keretében.

Fotó: MH 5. Bocskai István Lövészdandár - Megkezdődött a Saber Junction 2016 gyakorlat
Fotó: MH 5. Bocskai István Lövészdandár - Megkezdődött a Saber Junction 2016 gyakorlat

Összesen mintegy ötezer katona részvételével számolnak az egy hónaposra tervezett „Saber Junction 2016” gyakorlaton, amelyen a főszerepet az amerikai 173. Légi Szállítású Dandár harccsoportja játssza, az alegységnek ugyanis ez a gyakorlat jelenti a harckészséget ellenőrző minősítő vizsgát. A már hosszú évek óta rendszeresen megtartott gyakorlaton idén a Magyar Honvédséget az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. Lövészzászlóaljának törzse, valamint a rá épülő zászlóaljharccsoport alegységeinek és modulelemeinek parancsnokai képviselik.

A magyar kontingens a helyszínen kialakított vezetési ponton, de a szimulációs térben fog tevékenykedni a valós térben is csapatokat irányító amerikai dandártörzs vezetése alatt. A debreceni zászlóaljtörzsnek ezáltal jó lehetősége nyílik az őszre tervezett saját CREVAL (Combat Readiness Evaluation – Harckészségi Minősítés) gyakorlatra történő felkészülésre, ahol a teljes zászlóalj-harccsoport nemzetközi környezetben mérettetik meg. (A 39-es zászlóalj az elmúlt hat évben már kétszer esett át sikeresen ilyen minősítő gyakorlaton!)

A magyar kontingens első hete - az élet- és munkakörülmények megteremtését követően - beillesztő és felkészítő foglalkozásokkal telt. A végrehajtó állomány „három műszakban” kapta meg a felkészítést a gyakorlatot támogató számítógépes szimulációs rendszer kezelésére. A felkészítés szüneteiben a zászlóaljparancsnok elgondolása alapján ismeretbővítő foglalkozásokra került sor és megkezdődött a rendelkezésre álló anyagok alapján a helyzet értékelése és a feladat tisztázása.

Ezzel párhuzamosan a debreceni dandár által biztosított elemző-értékelő csoport ötnapos központi felkészítésen vett részt, ahol megismerték a gyakorlat alaphelyzetén kívül, a döntnökölés és értékelés aktuális alapelveit, a gyakorlótér és a gyakorlat speciális biztonsági, környezetvédelmi és munkavédelmi szabályait, valamint ők is felkészítést kaptak az általuk használt technikai és imitációs eszközökre.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.04.06]