2020.július.5

  • Vasárnap
  • Sarolta, Emese
+10°C
  • Hétfő
  • +6°C/+15°C
  • Kedd
  • +7°C/+16°C
  • Szerda
  • +9°C/+17°C

Mi, katonák gyakran kerülünk közeli kapcsolatba a halállal

A Magyar Néphadsereg első békefenntartó missziójában elhunyt Dylski Aurél határőr őrnagy és Cziboly Csaba tartalékos százados síremléke előtt tisztelegtek.

Fotó: Dévényi Veronika - Mi, katonák gyakran kerülünk közeli kapcsolatba a halállal
Fotó: Dévényi Veronika - Mi, katonák gyakran kerülünk közeli kapcsolatba a halállal

Imre Lajos nyugállományú ezredes megemlékező beszédében elmondta: „Negyvenhárom évvel ezelőtt, április 7-én villámcsapásként ért bennünket a hír, hogy Dél-Vietnamban egy helikopteres repülés során, több más nemzetiségű katona mellett életét vesztette két magyar tiszt is: Dylski Aurél határőr őrnagy és Cziboly Csaba tartalékos százados. A Nemzetközi Ellenőrző és Felügyelő Bizottság (NEFB) harmadik váltásának tagja hozzátette: a legnagyobb fájdalmat természetesen a családok tagjai élték át, de őket, katonákat is mélységesen megrázta két társuk hősi halála, hiszen ahogy fogalmazott: „Mi, katonák életünk során gyakran kerülünk közeli kapcsolatba a halállal.”

A nyugállományú ezredes beszédében szólt a tragédia körülményeiről is. „Vietnamban a feladataink teljesítése során alapvetően békés, nem háborús viszonyokkal számoltunk. Ugyanakkor tisztában voltunk azzal is, hogy a párizsi megállapodás aláírása utáni időkben sem szűntek meg Dél-Vietnamban a fegyveres összecsapások a dél-vietnami hadsereg és a Dél-Vietnami Ideiglenes Forradalmi Kormány (DIFK) katonái között. Ezekre az összecsapásokra azonban a konkrétan meghatározott térségekben, az úgynevezett „leopárdfoltok” körzeteiben került sor. Az esetleges életveszély elkerülése érdekében mind a szárazföldi, mind pedig a légi közlekedés vonatkozásában tiltott zónákat, illetve a légi közlekedést illetően repülhető légi folyosókat jelöltek ki számunkra. Sajnos egy ilyen légi folyosótól eltérő repülés okozta tiszttársaink szörnyű tragédiáját.”

1973-ban, ezen a napon, 11 óra 45 perckor a dél-vietnami Lao Baoban rakétatámadás ért egy UH−1H típusú helikoptert, amin Dylski Aurél, Cziboly Csaba, egy kanadai, egy indonéz tiszt, a DIFK két összekötő tisztje, valamint a gép háromfőnyi személyzete vesztette életét. A Magyar Néphadsereg első békefenntartó missziója a dél-vietnami volt 1973 januárja és 1975 áprilisa között. A magyarok az amerikaiak és a vietnamiak által megfogalmazott felkérésnek megfelelően 45 dél-vietnami ellenőrző ponton, valamint a saigoni központban a vietnami háborút 1973 januárjában a már korábban említett lezáró párizsi egyezmény végrehajtására létrehozott Nemzetközi Ellenőrző és Felügyeleti Bizottság erőinek részeként – indonéziai, lengyel, kanadai, majd később iráni katonákkal közösen − szolgáltak.

A Farkasréti temetőben, a hősi halottak sírjánál a megemlékezés koszorúzással ért véget. A Honvédelmi Minisztérium nevében dr. Papp Ferenc ezredes, a HM Társadalmi Kapcsolatok Hivatal (HM TKH) Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóság igazgatója helyezte el a megemlékezés virágait.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.04.08]