2020.július.6

  • Hétfő
  • Csaba
+10°C
  • Kedd
  • +6°C/+15°C
  • Szerda
  • +7°C/+16°C
  • Csütörtök
  • +9°C/+17°C

Tűzgömbbe záródott életek

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1941. április 12-én indult volna először bevetésére a Magyar Királyi Honvédség legelső ejtőernyős-zászlóalja, ám a vitéz Bertalan Árpád őrnagy vezette egység vezérgépe még el sem hagyta a jutaspusztai repülőteret, amikor bekövetkezett a katasztrófa.

Fotó: Kálmánfi Gábor - Tűzgömbbe záródott életek
Fotó: Kálmánfi Gábor - Tűzgömbbe záródott életek

A Veterán Repülők és Ejtőernyősök Veszprémi Egyesülete (VREVE) szervezte megemlékezésen Soós Lajos nyugállományú alezredes, elnök beszédében kiemelte: nem azért vannak itt, hogy megfejtsék a Savoia-Marchetti, SM-75 típusú, E-102-es lajstromjelű gép lezuhanásának pontos okait, hanem az emlékezés miatt.

Felelevenítve a tragikus eseményeket, az elnök elmondta, hogy a négy gépből álló kötelék a bevetési parancs szerint összesen 104 ejtőernyőst dobott volna le Bácskában, ahol a Ferenc József-csatorna fontos hídjait kellett volna elfoglalniuk. A pápai repülőtérről a kedvezőtlen talajviszonyok miatt Jutaspusztára áttelepült gépeket annak rendje és módja szerint felszerelték, majd a deszant beszállt. Felszállás után a vezérgép hirtelen meredeken emelkedni kezdett felfelé, elveszítette sebességét, 50-80 méter magasan átbillent, jobbra dőlt és lapos szögben, de működő motorokkal a talajt érintve csúszott – a kiömlő benzin pedig a forró alkatrészektől lángra lobbant. A balesetben 20 katona halt hősi halált – mint ahogyan az elnök fogalmazott, „ennyi életet zárt tűzgömbbe a kegyetlen sors”. Lelki üdvükért Szabó György alezredes, protestáns tábori lelkész mondott imát.

Az emlékműnél koszorút és emlékmécsest helyezett el többek között Sáfár Albert dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, légierő haderőnem főnöke, Szűcs Pál ezredes, az MH ÖHP, légierő haderőnem kiképzési főnöke, Lamos Imre dandártábornok, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis parancsnoka, Szücs József ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, Zentai László ezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnoka, Némedi Lajos, Veszprém alpolgármestere és Soós Lajos. Hasonlóképp emlékeztek a hősi halottakra az MH Pápa Bázisrepülőtér, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis és az MH 2. Különleges Rendeltetésű Ezred képviselői.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.04.13]