2020.július.15

  • Szerda
  • Henrik
+10°C
  • Csütörtök
  • +6°C/+15°C
  • Péntek
  • +7°C/+16°C
  • Szombat
  • +9°C/+17°C

Honvédségi toborzó futás indult

A futók a 2016 kilométeres útvonalon több mint 200 települést érintenek, végül május 20-án futnak célba Budapesten.

MTI Fotó: Marjai János - Honvédségi toborzó futás indult
MTI Fotó: Marjai János - Honvédségi toborzó futás indult

Az egész országon átívelő toborzó futást szervezett a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság annak érdekében, hogy közelebb vigye az emberekhez a honvédelem ügyét.

A Toborzó Országfutás 2016 szerda reggel rajtolt a fővárosban, a Budapesti Honvéd Sportegyesület területéről. A bemelegítésen Orosz Zoltán altábornagy, a Honvéd Vezérkar főnökhelyettese és Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója is részt vett.

A futók a 2016 kilométeres útvonalon több mint 200 települést érintenek, végül május 20-án futnak célba Budapesten.

A futás ünnepélyes indításával egybekötött sajtótájékoztatón Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára azt mondta, reméli, hogy a több mint 200 településen, 350 váltóponton áthaladó sportrendezvényhez a katonák mellett minél több civil, köztük minél több fiatal is csatlakozik majd.

Az államtitkár közölte: kiemelt céljuk, hogy a fiatal generációk figyelmét ismételten felhívják az összefogás és az együttműködés fontosságára, a honvédelmi nevelés és a honvédelem ügyének támogatására, valamint a sport értékeinek és az olimpiai szellemiségének közösséget megtartó erejére.

A Toborzó Országfutás 2016 alapvető célja a katonai hivatás népszerűsítése, a civil lakosság és a Magyar Honvédség kapcsolatának erősítése. Az idei nyári olimpiai játékok kapcsán pedig a futás a magyar olimpiai csapat sportolói előtt is tiszteleg.

Vargha Tamás elmondta: a honvédség kötelekébe való toborzás, a honvédelem ügyének népszerűsítése mellett idén - az olimpiai évben - a honvédség "egyedülálló" rendezvényét összefűzik a sport és az egészséges életmód népszerűsítésével is.

Az államtitkár szavai szerint a Magyar Honvédség szolgálatának - amely már több mint 160 éve a nemzeti összetartozás jelképe - embert és jövőt formáló hatása van. A haza jelenti a jövőt, a személyes, a családi és a nemzeti sorsot is, ezért a haza fogalmától elválaszthatatlan a hazaszeretet, amelyből viszont következik az önvédelem és a közösség védelme, a hon védelme.

Vargha Tamás azt hangsúlyozta: napjainkban új típusú kihívásokkal is szembe kell néznünk, ehhez szükségünk van képességeinkre, tartalékainkra, azok megújítására és bővítésére, illetve a társadalom támogatására is.

A sport pedig - mondta - mindennél alkalmasabb arra, hogy "lebontsuk az egyes emberek között húzódó válaszfalakat, mert figyelmünket a szolidaritásra, a másik ember elfogadására és tiszteletére irányítja, és ezzel is a békés együttélésre nevel".

A honvédelmi államtitkár közölte továbbá, hogy az elmúlt évszázadban és évtizedben a Magyar Honvédség kötelékében szolgáló sportolók kiemelkedő olimpiai és világbajnoki eredményeikkel "nemzetünk sportsikerekben gazdag kulturális örökségét is gyarapították".

 hirpress.hu / mti.hu

[2016.04.13]