2020.július.14

  • Kedd
  • Őrs
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

A humánszolgálat kulcsfontosságú a honvédségben

Közvetlenül, közvetetten ez a szolgálat hozzá tud járulni a honvédség megtartóképességének javulásához - mondta Szabó József ezredes, a főnökség humánszolgálati osztályának osztályvezetője.

Fotó: Dévényi Veronika - A humánszolgálat kulcsfontosságú a honvédségben
Fotó: Dévényi Veronika - A humánszolgálat kulcsfontosságú a honvédségben

Az MH Altiszti Akadémia parancsnoka a honvédség humánszolgálati szakállományának éves szakmai továbbképzésén tartott előadásában hangsúlyozta: a szolgálat munkatársainak jelentős szerepük van például a hadseregbe frissen belépő civilek segítésében, hiszen sokakat valóságos sokként érhet az új közeg. A katonai szocializáció ugyanis teljesen eltér a civil életben megszokottól: az egyén helyett a közösséget helyezi előtérbe. Ezért nagyon fontosak az új honvédeket érő első benyomások, és ebben nagy felelőssége van a humánszolgálatnak is. Szerinte katonásnak, keménynek, de emberségesnek kell lenni a katonákkal, így kialakulhat bennük a bizalom a honvédség felé.

A parancsnok kulcsfontosságúnak nevezve a humánszolgálatot, megjegyezte, hogy a legfontosabb az emberközpontú szemlélet például a nyugállományú katonák problémáinak kezelésekor, és hangsúlyt kell fektetni az ügyek gyors intézésére is.

A Honvéd Vezérkar Személyzeti Csoportfőnökség által szervezett rendezvényen Szabó József ezredes, a főnökség humánszolgálati osztályának osztályvezetője arról beszélt, nagy hangsúlyt kell fektetni a humánszolgálat továbbképzésére, annak érdekében, hogy a katonák elégedettségi indexe tovább javuljon. „Közvetlenül, közvetetten ez a szolgálat hozzá tud járulni a honvédség megtartóképességének javulásához” – hangsúlyozta.

Szólt arról is, hogy nagyon fontos a szolgálat munkatársainak hozzáállása a katonák problémáihoz, hiszen sok ügy megismételhetetlen, utólag már nincs mód a korrigálásra.

A helyszínen kiosztott háttéranyag szerint a továbbképzés helyszínének kiválasztásakor a szervezők tekintettel voltak arra, hogy a katonai szervezetnél tavaly kialakították az Integrált Ügyfélszolgálati Irodát, amelyet a résztvevők meg is tekinthettek, és megismerhették az átadás óta eltelt időszak tapasztalatait.

A szakmai program során előadások hangzottak el például a személyi állomány élet- és munkakörülményeinek helyzetével, a kegyeleti gondoskodás megvalósulásával és az MH Szociálpolitikai Közalapítvány segélyezési rendszerével kapcsolatban.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.04.15]