2020.július.12

  • Vasárnap
  • Izabella
+10°C
  • Hétfő
  • +6°C/+15°C
  • Kedd
  • +7°C/+16°C
  • Szerda
  • +9°C/+17°C

Levegő-föld éleslövészeten a Gripenek

Az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis JAS-39 Gripen repülőgépei levegő-föld éleslövészetet hajtottak végre az MH Bakony Harckiképző Központi Gyakorló és Lőtér Hajmáskér Kiképzőbázis Kőrös-hegyi lőterén.

Fotó: dr. Toperczer István - Levegő-föld éleslövészeten a Gripenek
Fotó: dr. Toperczer István - Levegő-föld éleslövészeten a Gripenek

Az április 11-14. között végrehajtott feladat célja a kijelölt hajózó állomány felkészítése volt a JAS-39 Gripen gépágyú levegő-föld éleslövészetre, valamint az MH 86. Szolnok Helikopterbázis állományában települő előretolt repülésirányítók (JTAC -Joint Terminal Attack Controller) jártasságának hosszabbítása, kiképzettségének fenntartása közvetlen légi támogatási (CAS-Close Air Support) képesség elérése érdekében.

A repülőkiképzést összehangolták az előretolt repülésirányítók szakfelkészítésével, és mind a hajózók, mind a JTAC-ek számára kiváló lehetőséget teremtett a CAS gyakorlására éles fegyverzet alkalmazásával. A lövészet harcászati mozzanataiban a magyar hajózókon túl a szlovén légierő kijelölt állománya is részt vett két Pilatus PC-9 típusú géppel. Az előretolt repülésirányítók vonatkozásában többnemzeti volt az összetétel, a magyarok mellett lengyel, cseh és amerikai JTAC-ek is részt vettek a feladatban.

Az első két nap a szlovén légierő Pilatus PC-9 géppárja úgynevezett „száraz” (dry) lövészetet (lőszerhasználat nélkül) hajtott végre JTAC irányítás mellett, szárazföldi célpontokra, Szlovéniából történő átrepüléssel, Magyarországi leszállás nélkül. Emellett a második naptól a kecskeméti Gripenek éles lőszerrel naponta több hullámban hajtották végre a levegő-föld lövészetet a JTAC által történő irányítással. A Gripenek szárazföldi célra vezetésének érdekes eleme, hogy ebben nem csak a magyar, hanem a külföldi előretolt repülésirányítók is részt vettek, ami az interoperabilitás szempontjából rendkívül hasznosnak bizonyult.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.04.21]