2020.augusztus.11

  • Kedd
  • Zsuzsanna
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Lövészet a virtuális térben - majd élesben

Három hónap, három éleslövészet. Szinten tartó, havi éleslövészetét hajtotta végre a napokban az MH Mûveleti Tanácsadó Csoport harmadik váltása (MTCS-3), kiegészülve a Camp Marmalban szolgáló Nemzeti Támogató Elem Afganisztán állományával és az egyéni beosztást betöltõ magyar katonákkal.

Lövészet a virtuális térben - majd élesben
Lövészet a virtuális térben - majd élesben

A lövészet sajátossága és új eleme volt, hogy a résztvevõk az éleslövészetet megelõzõ napokban a „virtuális” térben azaz, egy szimulációs lõpályán gyakorolták be tûzfeladataikat.A szimulációs lõkiképzõ pályát a német nemzet üzemelteti a hadszíntéren. A magyar katonák négyfõs csoportokban, az éleslövészetet megelõzõ napokban a THALES típusú, Sagittarius Small Arms Trainer szimulátorával, a számítógép által generált lövészeti feladatokat gyakorolhattak.

A szimulátor képes egyéni és csoportos, ezen belül szituációs és alaplõgyakorlatok kivetítésére, egy 20 lábas konténerben elhelyezett homorú tükörre, amely rendkívüli élményt és a valóságot megközelítõ helyzeteket nyújtott minden katona számára. A konténerhez csatlakoztatott vezérlõegység kiértékeli a lövõ feladatvégrehajtásának hatékonyságát, eredményességet, kimutatja a felhasznált lõszermennyiséget, az elért találatokat, jelzi a katona célra tartási és tüzelési technikáját, hibáit.

A lövészet napján kora reggel indult a tíz jármûbõl álló oszlop a lõtérre. Az eligazítás, a lõtér bemutatása és a biztonsági rendszabályok ismertetése után kezdõdhetett a végrehajtás - mindez 47 fokos hõségben...

Mind a szimulációs, mind az éles lõgyakorlatok célja az volt, hogy a katonák a valóságot a lehetõ legjobban megközelítõ körülmények között készüljenek fel a szolgálatteljesítéssel járó harcfeladatokra, és a begyakoroltakat - szükség esetén - képesek legyenek magabiztosan és hatékonyan alkalmazni – tudtuk meg Juhász István ezredestõl, a kontingens parancsnokától.

 

 

 

honvedelem.hu/hirpress.hu

[2014.07.30]