2020.július.5

  • Vasárnap
  • Sarolta, Emese
+10°C
  • Hétfő
  • +6°C/+15°C
  • Kedd
  • +7°C/+16°C
  • Szerda
  • +9°C/+17°C

Irány a Balkán

Idén júniustól, 2017. januárjáig szolgál majd az MH EUFOR Kontingens 19. váltása a Bosznia-Hercegovinában.

Fotó: Kálmánfi Gábor - Irány a Balkán
Fotó: Kálmánfi Gábor - Irány a Balkán

Tömegkezelés, tárgyalási technikák alkalmazása, keresés, kutatás, őrizetbe vétel, fegyverbegyűjtés, objektumvédelem, területek biztosítása (ellenőrző-áteresztő pontok és megfigyelő pontok működtetése, járőrözés), továbbá területzárás és -ellenőrzés, konvojok, szállítmányok kísérése, VIP- kísérés, valamint egészségügyi biztosítás és mentés – ez mind-mind beletartozik a műveleti területre induló katonák feladatkörébe.

Záró gyakorlatuk nyilvános részében éppen a képzeletbeli bázisuk előtt összegyűlt, nem éppen barátságos tömeg kezelésének technikáját gyakorolták. Az ilyen esetekre természetesen megvan a pontos katonai forgatókönyv, melynek lényege minden esetben a feszültség minimalizálása.

Legyenek bármilyen körülmények, az ilyen feladatoknál lényeges a katonás, fegyelmezett viselkedés, és a megfelelő kommunikáció. Először mindig a tárgyalásé a főszerep... Egyébként a kontingenst odakinn rendezett körülmények várják, de persze minden eshetőségre fel kell készülnünk” – mondta ezzel kapcsolatosan Stoszek János alezredes, a 19. váltás parancsnoka.

A missziós feladatban érintett katonák két fázisból álló kiképzése márciusban kezdődött az egyéni szakfelkészítéssel, mely során a résztvevők a konkrét beosztásaikhoz kapcsolódó tudásanyagot sajátították el, illetve frissítették fel. Ezt követően pedig kötelékkiképzésen vettek részt a külszolgálatra készülők, ami főként összekovácsolási gyakorlatokban és éleslövészetekkel egybekötött harcászati gyakorlatokban testesült meg.

A győri katonák jócskán gyűjthettek már tapasztalatokat a műveleti területen, hiszen ez már a negyedik váltás melynek gerincét a rakétaezred adja – összesen pedig a hatodik, amelyben valamilyen formában szerepet vállaltak.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.05.25]