2021.augusztus.2

  • Hétfő
  • Lehel

Új parancsnok a győri ezred élén

Július elsejétől Kovács Ferenc ezredes helyett Könczöl Ferenc alezredes tölti be a győri MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoki beosztását.

Fotó: Kálmánfi Gábor - Új parancsnok a győri ezred élén

A május 30-án, hétfőn megrendezett átadás-átvételi ünnepségen kiderült többek között, hogy a régi és az új parancsnok eddigi katonai pályafutása hasonlóan alakult. Hogy ez a jövőben is így lesz-e, azt persze nem tudni, mert a leköszönő parancsnok, Kovács Ferenc ezredes három éven keresztül az oberammergau-i NATO Oktatási Központban osztályvezetői beosztást lát majd el, és ez – szó, mi szó – harminchárom évnyi „lérakos” múlt után egész más életérzés. Merthogy – mint búcsúbeszédében az ezredes fogalmazott – légvédelmi rakétás katonának lenni nemcsak kihívás, hanem megtiszteltetés is.

„Majdnem tizenkilenc éve, századosként léptem át először a laktanya kapuját, ahol bajtársakra és barátokra leltem. Mondják, hogy parancsnoknak lenni magányos beosztás, de én ezt itt, az elmúlt hat év alatt soha nem éreztem. Jó Győrben katonának lenni – és ebben természetesen nagy szerepet játszanak azok a bajtársaim, akik most velem szemben állnak az alakulótéren. Köszönöm, hogy elődeikhez méltóan szolgálnak. Abban is biztos vagyok, hogy Könczöl Ferenc alezredes vezetésével még szebb eredményeket fognak elérni, mint eddig” – búcsúzott a győri honvédektől Kovács Ferenc ezredes.

Az elköszönő parancsnoknak elismerést átadó Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság megbízott parancsnoka beszédében kiemelte: Kovács Ferenc ezredes jól működő alakulatot ad át utódjának, akire nyugodt szívvel rábízhatja azt.

„A városban szolgálók új tartalommal töltötték meg a honvédelem szót. Győr büszke katonáira, és a légvédelmi rakétások negyven esztendővel ezelőtt épült bázisa szerves részét képezi a városnak” – fogalmazott a vezérőrnagy.

Könczöl Ferenc alezredes beszédében gratulált új beosztásához elődjének, aki szerinte Németországban is kiválóan helyt fog állni. Mint mondta: elvárja, hogy minden győri katona a szervezet elé kitűzött célok érdekében szolgáljon, ugyanúgy, ahogy eddig, majd hozzátette: a jövőben sem „önfejű géniuszok tömegére” van szükség, hanem elkötelezett, csapatban dolgozni tudó, az alakulatért és a közös célokért áldozatot hozni hajlandó katonákra.

Kovács Ferenc ezredes az ütegparancsnok-helyettesi beosztástól kezdve járta végig a ranglétrát. 2007-től a jelenlegi szervezet parancsnokhelyetteseként vállalt szerepet az ezred vezetésében, majd 2010-től parancsnokként irányította az alakulatot. Munkáját számos kitüntetéssel ismerték el – 2014-ben a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje katonai tagozatát is megkapta.

Könczöl Ferenc alezredes szintén teljes katonai pályafutását a légvédelmi rakéta fegyvernem szolgálatában töltötte. Hadnagyi kinevezése óta az ezrednél, illetve annak jogelőd szervezeténél szolgál. 2007-től törzsfőnökként vállalt szerepet az ezred vezetésében, majd 2010-től hat éven keresztül parancsnokhelyettesként szolgált. 2012-ben, Kovács ezredes külszolgálatának idején, egy éven át megbízott parancsnokként már vezette az ezredet, így nem lesz ismeretlen számára a feladat.

 hirpress.hu / honvedelem.hu

[2016.05.31]

 

Átadták a honvédség új helikoptereit Szolnokon

Ilyen volt a Gripenek augusztus 20-i bemutatója belülről

Először repült az első, Magyar Honvédségnek gyártott helikopter

Nemzetközi tüzérszakmai műhely Tatán

Felderítők bemutatója a leukémiás gyermekek gyógyulásáért

Véget ért a Szentesi Fokos 2019 - többnemzeti gyakorlat

Elhunyt bajtársaikra emlékeztek a tűzszerészek

Életet mentett a szabadnapos kecskeméti katona

Hatástalanították a tűzszerészek a Bozsik Stadionban talált bombát

Bombák kiemelés, Budafok érintett részét kiürítették

Generációváltás

Az ország számos pontján meneteltek

A honvédséget katonának kell vezetnie, nem politikusnak

Új harckocsikat vesz a honvédség

A katona jóléte a cél

Honvédelmi tárgyú törvényekről egyeztettek

Megérkeztek a nagyjavított Mi-24-es harcihelikopterek

Megérkeztek a pályakezdő tisztek

Magyarországot minden körülmények között meg kell védeni

Nemzetközi gyakorlatot tartanak Ócsán

Kiképzésen a központ katonái

Megduplázzák a honvédelmi költségvetést