2020.július.5

  • Vasárnap
  • Sarolta, Emese
+10°C
  • Hétfő
  • +6°C/+15°C
  • Kedd
  • +7°C/+16°C
  • Szerda
  • +9°C/+17°C

Törődés és kiemelt figyelem a katonákkal szemben

Főszezonnyitó ünnepséget rendeztek június 12-én, vasárnap Balatonakarattyán a Honvédüdülőben.

Fotó: Singer Éva és Gobányi István - Törődés és kiemelt figyelem a katonákkal szemben
Fotó: Singer Éva és Gobányi István - Törődés és kiemelt figyelem a katonákkal szemben

A helyszínre érkezőket az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara térzenével szórakoztatta. A megnyitó programjának ejtőernyős ugrás is a része volt, azonban a nem túl kedvező időjárás miatt sokáig úgy tűnt, hogy ezt el kell halasztani. Végül az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisról felszálló Mi–8-as szállítóhelikopter fedélzetén tartózkodó ejtőernyősök mégis megkapták az engedélyt az ugrásra.

A főszezonnyitó ünnepségen dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök arról beszélt, hogy az elmúlt időszakban a költségvetésben nem nagyon volt fedezet a pihenés és a rekreáció feltételeinek javítására. Mára azonban elindult egy folyamat: újabb létesítményekkel gazdagodott a honvédüdülő, megkezdődtek a szobák felújítási munkái. (A fejlődésről és a fejlesztésekről részletesen beszélt Piros Ottó ezredes, az MH RKKK parancsnoka a Magyar Honvéd májusi számában.) A cél az, hogy a 21. századnak megfelelő környezetben pihenhessék ki az aktív katonák és családjaik, valamint a nyugállományúak az egész éves fáradalmakat.

Több mint kétezer katonánk szolgál jelenleg is a határ mentén. Ezer katonánk van külföldön, a másik ezer felkészül, kétezer pedig készenlétben van, hogy a határ menti katonákat váltsa” – mondta Benkő vezérezredes, hozzátéve: ezért is nagy szükség van ezekre a rekreációs központokra és csapatpihenőkre egyaránt.

A rendezvény egész napos programot kínált a látogatóknak. A HM EI Zrt. mérnökei saját fejlesztésű pilóta nélküli repülőeszközeiket mutatták be, a csónakkikötő mentén oldtimer autók és motorok sokasága várta az érdeklődőket. A központi zenekar látványos gyepshow-ja mellett műszaki mentési bemutatót tartottak a Veszprém megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság balatonfűzfői hivatásos tűzoltó-parancsnokságának tűzoltói. Délután díszelgők bemutatója, majd Vastag Csaba koncertje várta az érdeklődőket.

VIDEÓ:

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2016.06.14]