2020.augusztus.11

  • Kedd
  • Zsuzsanna
+10°C
  • Szerda
  • +6°C/+15°C
  • Csütörtök
  • +7°C/+16°C
  • Péntek
  • +9°C/+17°C

Több mint háromszáz magyar katona indul Koszovóba

A NATO felkérésére növeljük jelenlétünket a Balkánon. A mostani váltással egy plusz századot helyez ki Magyarország a térségbe, ezzel is jelezve, hogy mennyire fontos nekünk a közvetlen környezetünk és ezzel együtt hazánk biztonsága, békéje, nyugalma – mondta dr. Orosz Zoltán altábornagy Tatán július 31-én, csütörtökön.

A Honvéd Vezérkar fõnök-helyettes az MH KFOR Kontingens tizenegyedik váltásának kibocsátó ünnepségén hangsúlyozta: a magyar katonák egy olyan térségben fogják ellátni feladataikat, amely hazánk számára nagyon fontos. Azért, mert a koszovói körülmények közvetlenül hatnak Magyarország biztonságára és mindennapjaira.

„A Magyar Honvédség történetében ismétlõdõ feladat, hogy missziókat búcsúztatunk. Azonban ez az ismétlõdés nem jelenti azt, hogy mindezt rutinszerûen végezzük. Mint ahogy nem rutinszerû a missziók végrehajtása sem, hiszen minden egyes hadmûveleti környezet, amiben a magyar katona szolgál, napról napra változó körülményeket jelent. Ezért nem lehet rutinszerûen felkészülni és nem lehet rutinszerûen ellátni a feladatot” – fogalmazott Orosz Zoltán altábornagy kiemelve, hogy a tatai laktanya alakulóterén felsorakozott több mint háromszáz katona felkészült a feladatára és meg fog felelni a rá váró követelményeknek.

A kiutazó állományra Sajtos Szilárd százados, a kontingens tábori lelkésze kért áldást. „Uram, ebben a misszióban is legyél oltalmazónk és hajlékunk, mint ahogy voltál eddig is sokszor, nemzedékrõl nemzedékre” - mondta a református tábori lelkész.

Az MH KFOR Kontingens tizenegyedik váltásának kiutazásával a Magyar Honvédség mintegy 120 fõs létszámbõvítést hajt végre a balkáni országban. A szigorú szempontok alapján válogatott katonák hónapokig tartó felkészítése elméleti és gyakorlati vizsgákból, lõkiképzésbõl, speciális egyéni felkészítésbõl és békefenntartói kiképzésbõl állt. A mûveleti területre történõ kiérkezés után a felkészítés során megszerezett tudást a magyar katonák fenntartják és folyamatos gyakorlatozással továbbfejlesztik.

Az augusztus elsõ heteiben, három lépcsõben Koszovóba induló kontingens két manõverszázadból, valamint parancsnokságból és támogató elembõl áll. Az egyik század a pristinai Slim Lines táborba, a másik pedig a fõvárostól északnyugatra, 20 kilométerre fekvõ Novo Selo táborba települ ki. Mindkét század egy-egy többnemzeti zászlóalj alegységeként dolgozik majd.

A családtagok és hozzátartozók jelenlétében megrendezett kibocsátó ünnepséget követõen Orosz Zoltán altábornagy a honvedelem.hu kérdésére válaszolva elmondta: a századok feladata a jelenlét fenntartása, a járõrözés, az ellenõrzõ-áteresztõ pontok mûködtetése és szükség esetén a tömegkezelés lesz.

A tizenegyedik váltás parancsnokától, Preininger Gyõzõ alezredestõl megtudtuk: bár a kontingens elsõsorban a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandárra épül, a Magyar Honvédség számos alakulatától érkeztek még katonák a kötelékbe. „A februártól júliusig tartó felkészülés során az állományt sikerült egységessé kovácsolni, a századok és a szakaszok felkészültek azokra a feladatokra, amelyek Koszovóban várhatnak rájuk a 2015. február 28-ig tartó külszolgálat során” – mondta az alezredes, akinek a mostani lesz a negyedik balkáni szolgálata. Korábban Koszovóban, az MH Õr- és Biztosító Zászlóalj századparancsnoka volt, a bosznia-hercegovinai MH EUFOR Kontingens parancsnoki beosztását pedig kétszer töltötte be.

Ugyancsak tapasztalt missziós katonának számít Huszár Attila zászlós, aki az elkövetkezõ több mint hat hónap során a kontingens 1. manõverszázadának vezénylõzászlósa lesz. Eddig már két balkáni és két afganisztáni külszolgálaton van túl. Mint elmondta: a század felkészült arra, hogy fenntartsa a katonai jelenlétet a térségében. A legfontosabb békefenntartói feladatokat – például a járõrözést, a tömegkezelést, illetve az ellenõrzõ-áteresztõ pontok mûködtetését – begyakorolták az elmúlt hónapok során.Szécsi Zsófia hadnagy viszont elsõ missziójára készül. Szakaszparancsnokként több katonáért lesz majd felelõs a mûveleti területen, de – mint elárulta – ez nem jelent majd számára újdonságot, hiszen a tatai lövészdandárnál is ilyen beosztásban szolgál, sõt Koszovóba többségében a saját embereivel utazik ki, akiket már elég jól ismer. „Arra számítok, hogy nehéz lesz, de meg fogjuk oldani a ránk váró feladatokat” – mondta.

Tóth Julianna férjével érkezett a tatai kibocsátó ünnepségre, hogy elköszönhessen unokájától, Majoros Gergõtõl, aki ugyancsak elsõ külszolgálatára indul a napokban. „Egy kicsit sajnálom, hogy elmegy ilyen hosszú idõre, de tudom, neki nagyon fontos, hogy kipróbálhassa magát nemzetközi környezetben is” – mondta a büszke nagymama, hozzátéve: jólesõ érzés volt látni unokáját egyenruhában egy katonai ünnepségen.

Magyar békefenntartók 1995 óta szolgálnak a Nyugat-Balkánon, Koszovóban a KFOR-misszió kezdete, azaz 1999 óta jelen vannak a magyar katonák. A mostani létszámbõvítéssel a koszovói lesz a Magyar Honvédség legnagyobb, békefenntartásban résztvevõ köteléke.Fotó: Galovtsik Gábor

Honvedelem.hu/ Galovtsik Gábor /hirpress.hu

[2014.07.31]