2020.július.11

  • Szombat
  • Nóra, Lili
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Szolgáljanak hittel és becsülettel

A katonai hivatáson kívül nincs a világon még egy olyan foglalkozás, amelynek művelői az életüket ajánlják fel nemzetük védelme érdekében.

Fotó: Szűcs László - Szolgáljanak hittel és becsülettel
Fotó: Szűcs László - Szolgáljanak hittel és becsülettel

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (MH ÖHP) megbízott szárazföldi haderőnem főnöke az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában a szerződéses legénységi állományú katonák, valamint a katonai végzettséggel nem rendelkező pályakezdő tisztek és altisztek ünnepélyes eskütételén úgy fogalmazott: a mai nap minden esküt tett katona számára más, mint a többi, kiemelkedő jelentőségű mérföldkő, amely hatással van az egyén és a közösség életére is.

„A most vállalt kötelezettség erkölcsi értelemben véve is erősebb az eskü szövegének egyszerű aláírásánál, mert az eskü kötelez. Felelősséggel tartoznak önmagukért, a családjukért, a bajtársaikért, a hazánkért, a nemzetért. Az eskü egy életre szól, akkor is, ha valaki csak az életpályája egy részét szándékozik a haza fegyveres szolgálatában eltölteni” – mondta az MH ÖHP megbízott szárazföldi haderőnem főnöke.

Horváth Gábor dandártábornok hozzátette: a most esküt tett katonákra nem várnak könnyű feladatok. Lesz olyan, amikor több hétre, vagy akár több hónapra is távol lesznek az otthonuktól, gyakorlat, továbbképzés, külszolgálat vagy a határvédelmi feladatok miatt. „A katonaélet teljes embert kíván. Azonban az a tudat, hogy a haza érdekében fognak cselekedni bajtársaikkal együtt, segíteni fog elviselni a családjuktól, szeretteiktől távol töltött időt” – fogalmazott a tábornok, aki azt kérte a katonáktól, hogy „megalkuvás nélkül, példamutatóan szolgálva őrizzék meg egyenruhájuk és vele együtt a honvédség becsületét; szolgáljanak hittel és becsülettel!”.

A tatai laktanyában – hozzátartozóik és családtagjaik jelenlétében – a tízhetes alapkiképzést követően 56-an tettek esküt, amelynek előmondója Samu Péter Dávid közkatona volt. A katonákra az alakulat római katolikus tábori lelkésze, Markovics Milán Mór százados kért áldást.

A rendezvényt követően Orbán Viktor százados, a kiképzőszázad megbízott parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: idén ez volt a harmadik alapkiképzés a tatai alakulatnál. A korábbi kettő 14 hétig tartott, a mostani, tíz hétre rövidített felkészítés során azokat a foglalkozásokat hagyták el, amelyek már nem alapkiképzésnek, hanem inkább szakfelkészítésnek számítanak. Ezeket az ismereteket már saját alakulataiknál sajátíthatják majd el a most esküt tett katonák. „A kiképzők számára jó tapasztalatokat hozott az elmúlt néhány hét, a kiképzendők részére pedig megfeszített munkával telt, de sikerrel vették az akadályt” – mondta a századparancsok.

Az esküt tett katonák között szép számmal voltak hölgyek is. Egyikük, Nagy Nikolett közkatona a Hajdú-Bihar megyei Földesről érkezett Tatára. Mint elárulta: ő olyan, aki valóban már gyerekkora óta katona szeretett volna lenni. Miután több munkahelyen sem találta a helyét, úgy döntött, hogy jelentkezik szerződéses katonának. „A kiképzés minden percét élveztem. Még a fekvőtámaszokat is, pedig azoktól nagyon féltem. Testileg, lelkileg megerősödve kerülök át az alakulatomhoz, az MH Katonai Rendészeti Központhoz” – mondta.

Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison kezdi meg katonai szolgálatát Józsa József közkatona, aki számára egy „álom vált valóra” azzal, hogy katona lehet. „Úgy érzem, megtaláltam a helyem, ahol kihívások várnak rám” – mondta, s azt is elárulta, hogy az alapkiképzésen a különféle lőgyakorlatokat szerette a legjobban.

A tatai alakulat protestáns tábori lelkésze lesz Szabó János főhadnagy, aki ugyancsak az esküt tevők között volt. Még 2013-ban jelentkezett az egyházánál tábori lelkésznek, ám csak idén júliusban kapta meg a régen várt telefonhívást: lehetősége van bekerülni a Protestáns Tábori Püspökség állományába. Szolgálati helye pedig a Klapka-dandár lesz. „A tízhetes alapkiképzés során nem csak egyszerűen kiváló bajtársakat ismertem meg, hanem azokat a tiszteket és altiszteket is, akikkel együtt fogok dolgozni az alakulatnál” – mondta.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2016.11.11]