2020.július.11

  • Szombat
  • Nóra, Lili
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Külügy- és védelmi miniszteri csúcs

Brüsszelben találkoztak november 14-én az Európai Unió külügy- és védelmi miniszterei.

Külügy- és védelmi miniszteri csúcs
Külügy- és védelmi miniszteri csúcs

A hétfő esti órákban ért véget Brüsszelben az európai védelmi miniszterek ülése, amelyet az EU külügy- és védelmi miniszteri találkozójának keretében rendeztek meg. A tanácskozás két témája az EU és a NATO együttműködése, valamint a folyamatban lévő válságkezelési műveletek voltak.

Racionális megközelítés

A jelenlegi helyzetben racionális és hidegfejű megközelítésre van szükség Törökországgal kapcsolatban, mert Európa biztonsága Törökország stabilitásával kezdődik – jelentette ki Szijjártó Péter az unió kül-, illetve védelmi minisztereinek brüsszeli találkozójának szünetében újságíróknak hétfőn. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, az Európai Unió és Törökország között létrejött migrációs megállapodással az unió Ankara kezébe helyezte Európa biztonságát és stabilitását. A megállapodás be nem tartása vagy megszűnése komoly nehézségek elé állíthatja Európát, ezért Magyarország szerint óvatosságra van szükség a megfogalmazott kritikákat illetően, mert a török stabilitás megbillenése Európa biztonságának gyengüléséhez vezethet - hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

Elmondta, a keleti partnerség kérdésében az Európai Unió hitelessége forog kockán, mivel az unió nem tartja be a megállapodásban rögzített valamennyi ígéretét. Ilyen a Grúziának és Ukrajnának ígért vízummentesség, amelynek a két ország minden feltételét teljesítette, épp úgy, ahogyan Ukrajna teljesítette a szabadkereskedelmi egyezmény megkötésének megkövetelt intézkedéseit - tette hozzá. „Tisztességtelen és sportszerűtlen", hogy egyes tagországok és uniós intézmények olyan feltételeket szabnak, amelyről nem volt szó a tárgyalások megkezdésekor” - mondta a miniszter. Segíteni kell az országokat, amelyek hajlandóak az európai, vagy az euroatlanti integráció útjára lépni és azon haladni - hangsúlyozta.

Szijjártó Péter elmondta, a miniszterek kezdeményezték az Európai Unió és Egyiptom részvételével rendezett társulási tanácskozás összehívását, tekintettel arra, hogy Egyiptom stabilitása hatással van Európára. A miniszter hozzátette, a visegrádi országok abban állapodtak meg, hogy Egyiptom külügyminiszterének részvételével tanácskozást hívnak össze december 20-ra.

Nincs biztonsági stratégia a bevándorlási hullám megállítása nélkül

A miniszter a tárgyalás részleteit ismertetve az Európai Unió globális stratégiájának a biztonság és védelem területére vonatkozó végrehajtási tervével kapcsolatban elmondta, az elfogadásra váró szövegbe sikerült azt a Magyarország által régóta hangoztatott megfogalmazást betenni, amely az illegális bevándorlás megállítását célozza. Magyarország úgy gondolja, nincs biztonsági stratégia a bevándorlási hullám megállítása nélkül, ugyanis a bevándorlás az első számú biztonsági fenyegetés Európa számára. A kontrollálatlan bevándorlás terrorfenyegetettséget jelent, instabilitást okozhat - jelentette ki.

A külgazdasági és külügyminiszter újságírói kérdésre hangsúlyozta, a menekültek uniós tagállamok közötti kvóták szerinti kötelező elosztásának rendszere nem működhet, mert rossz üzenetet hordoz. Azt üzeni a bevándorlóknak, hogy jöhetnek Európába, mert helyet kaphatnak egy elosztási mechanizmus által - fűzte hozzá. Ezzel szemben Magyarország véleménye szerint arra kellene összpontosítani, hogyan csökkentse Európa a beáramlás okozta nyomást - vélekedett. Magyarország semmilyen formában sem fogadja el a menekültek kvóták alapján történő elosztását - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2016.11.15]