2021.január.17

  • Vasárnap
  • Antal
+2°C
  • Hétfő
  • +5°C/+9°C
  • Kedd
  • +5°C/+7°C
  • Szerda
  • +3°C/+5°C

Felderítők napja és évadzáró Pákozdon

Immár második alkalommal vonták össze a pákozdi Katonai Emlékpark évadzáróját a felderítők napjával.

Felderítők napja és évadzáró Pákozdon
Felderítők napja és évadzáró Pákozdon

A felderítők napja megemlékezéssel kezdődött, amelynek során az emlékezés mécsesét helyezték el dr. Gyuricza Béla vezérezredes emlékpontján a Katonai Emlékparkban. Tánczos László vezérőrnagy, fővédnök beszédében saját katonai szolgálatának bemutatásán keresztül nyújtott betekintést a felderítők különleges világába, és vont párhuzamot a mai kihívások, illetve a múlt feladatai között.

A megnyitót és a megemlékezést követően a látogatók megtekintették a hagyományőrzők statikus kiállítását, ahol az ejtőernyősök, felderítők, mélységi felderítők által használt felszerelések, fegyverek, egyenruhák széles tárháza biztosított áttekintést az 1940-es évektől egészen az 1990-es évek végéig tartó fejlődésről. A legnagyobb sikert természetesen a hatástalanított fegyverek aratták, amelyeket az egykori mélységi felderítő katonák nosztalgiával vagy éppen érdeklődéssel forgattak.

Az erre az alkalomra felállított statikus kiállítás mellett a Katonai Emlékpark és a Baráti Kör együttműködésében létrejött állandó felderítő-kiállítást is nagy érdeklődés övezte, ahogy az emlékpark többi programját is, mint az ólomkatona-öntést, vagy éppen az állandó kiállításait, amelyek a magyar katonai múlt évszázadain kalauzolják át a látogatót 1848-tól a békefenntartó missziók koráig.

A felderítő hagyományőrzők két előadása is emelte a rendezvény fényét: Kiss Dávid és Berkesi Balázs hagyományőrző felderítők tartottak prezentációt a magyar katonai felderítés történetéről, illetve az ejtőernyős- és felderítőjelvények fejlődéstörténetéről. Az előadásokat követő kérdések és hozzászólások tartalmas, és gyümölcsöző párbeszédet indítottak el, és hozzájárultak ahhoz, hogy a fiatal kutatók újabb adatokkal gazdagabban folytathassák munkájukat.

Az immár hagyományosnak tekinthető rendezvényt az ünnepélyes zászlólevonás zárta. Ezzel a Pákozdi Katonai Emlékpark hetedik évada ért véget, ám a hétvégi nyitva tartás során természetesen továbbra is látogatható. Az új évad 2017. március 11-én indul színes programokkal, hagyományőrzőkkel, kiállítókkal.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2016.11.16]