2021.január.27

  • Szerda
  • Angelika
+2°C
  • Csütörtök
  • +5°C/+9°C
  • Péntek
  • +5°C/+7°C
  • Szombat
  • +3°C/+5°C

A képességnövekedés korszaka kezdődik

A NATO Erőket Integráló Elem (NATO Force Integration Unit − NFIU) létrehozásával újabb fontos tettel bizonyítottuk, hogy hazánk mennyire elkötelezett szövetségese a NATO-nak.

Fotó: Dévényi Veronika - A képességnövekedés korszaka kezdődik
Fotó: Dévényi Veronika - A képességnövekedés korszaka kezdődik

Dr. Simicskó István beszédében aláhúzta: a hazai integráló elem létrehozásával erősítjük Magyarország biztonságát és szuverenitását. Kiemelte: történelmünk folyamán mindig is voltak végvárak. A 42 fős, nemzetközi állománytáblával működő integráló szervezet a modern kor egyik bástyája lesz. Hozzátette: Székesfehérvár mindig is „megerősített” katonaváros volt, és ez most szövetségesi szinten is realizálódik. „Az NFIU létrehozásával újabb fontos lépést tettünk afelé, hogy minél inkább részei legyünk a NATO parancsnoki struktúrájának. Immár tizennyolc esztendeje vagyunk a szövetség tagjai. Ez idő alatt rengeteg nemzetközi tapasztalatot szereztünk – részben a hazánk területén lezajlott, nemzetközi gyakorlatok során is” – közölte a miniszter.

Dr. Simicskó István elmondta: az integráló elem feladatai közé tartozik majd többek között a fent említett nemzetközi hadgyakorlatok előkészítése és részben levezetése is. Esetleges válsághelyzetben az NFIU fogja biztosítani, hogy a térségbe érkező NATO-erők minél rövidebb idő alatt bevethetőek legyenek. Zárszóként a honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: a honvédelem pártpolitikán felül álló nemzeti ügy: ezt bizonyítja az is, hogy az ünnepségre eljött az Országgyűlés Honvédelmi Bizottsága is.

Az ünnepélyes szalagátvágást követő sajtótájékoztatón dr. Simicskó István kijelentette: a walesi csúcson született döntés nyomán „tettünk egy felajánlást, és ezt most teljesítettük.” „Ez így lesz a jövőben is. Hazánk komoly állam, szavunkra oda kell figyelni; emellett pedig részesei vagyunk a régió és a világ kollektív védelmének. Katonáinknak a nemzetközi együttműködés hasznos, és fontos” – fűzte hozzá a tárcavezető.

Újságírói kérdésre dr. Simicskó István elmondta: a Magyar Honvédség képességcsökkenésének, illetve képességmegtartásának korszaka lezárult, most a képességfejlesztés korszaka következik. „Erre utal, hogy az elkövetkezendő tíz évben a honvédelmi költségvetés a GDP 0,1 százalékával növekszik, ami jelentős előrelépés. Végső célként azt fogalmaztuk meg, hogy idővel már a bruttó nemzeti össztermék összesen két százalékát költsük védelemre. Készen áll az új honvédelmi és haderő-fejlesztési program, amit később fogunk részletesen bemutatni. Fontos, hogy a biztonságunkért nekünk is áldozatokat kell hoznunk, nem csak a NATO-nak. Mindennek valós képességnövekedéssel kell járnia, ami a haderő szinte egészét érinti. A fejlesztések során pedig a honvédség szakmai igényeit fogjuk elsősorban figyelembe venni” – húzta alá a miniszter.

Ernest J. Herold, a NATO védelmi beruházásért felelős főtitkár-helyettesének helyettese megköszönte hazánk hozzájárulását ahhoz, hogy a nyolc NFIU közül az egyik Székesfehérváron települhet. Mint mondta, ez a felajánlás élő példája annak, hogy Magyarország milyen fontos szerepet tölt be a NATO-ban. „Az integráló elemek létrejöttének világos üzenete az, hogy egyetlen szövetséges sincs egyedül, a NATO mindenkit megvéd, amennyiben ez szükséges. Szövetségünk hetven éve erős, és erre a jelenben is szükség van. Ugyanakkor fontos leszögezni: a NATO nem keresi a konfliktusokat, hanem csakis a védelemre rendezkedett be. A békés világért dolgozunk” – hangsúlyozta a helyettes, hozzátéve, hogy az NFIU létrejötte bizonyítja: a szövetség sikeresen alkalmazkodik a változó világ kihívásaihoz.

Salvatore Farina vezérezredes, a NATO Összhaderőnemi Parancsnokságának (Brunssum) parancsnoka szerint nagy erőfeszítés és „szép teljesítmény” volt hazánktól, hogy gyorsított eljárással, mindössze másfél év alatt létrehozta az NFIU-t. „Magyarország stratégiailag fontos helyen fekszik, a Nyugat és Kelet között vezető úton. Az integrált elem afféle előretolt NATO-jelenlétet jelent, emellett pedig szoros kapcsolatban áll a befogadó nemzet haderejével, és jól ismeri annak sajátosságait. Garas László ezredesre, a magyar NFIU parancsnokára pedig óriási feladat vár, hogy a magyar katonai hagyományoknak megfelelően, sikeresen vezesse ezt az új szervezetet” – fogalmazott a vezérezredes. A sajtótájékoztatón a parancsnok arról beszélt, hogy Magyarország régen is megbízható szövetséges volt. Mint mondta, az új NFIU-nak fontos szervezési és tervezési feladatai vannak – de csakis védelmi területen. Salvatore Farina vezérezredes szerint a különféle NATO-küldetések koordinációja során a provokációnak még a llátszatát is el kell kerülni.

Garas László ezredes a sajtótájékoztatón elmondta: az NFIU november végén veszi birtokba az épületet, illetve a „legmodernebb” technikai eszközöket, és kezdi meg a napi szintű munkát. A magyar NFIU elsődleges műveleti feladata a szövetséges – kiemelten a NATO nagyon magas készenlétű erői – fogadásának, állomásoztatásának, átcsoportosításának, gyors és hatékony bevetésének támogatása. A szövetség 2015-ben elsőként hat európai országban (Bulgária, Észtország, Lettország, Lengyelország, Litvánia, Románia) állította fel ezeket az integráló elemeket, majd idén csatlakozott hozzájuk Szlovákia és Magyarország.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2016.11.18]