2020.július.10

  • Péntek
  • Amália
+10°C
  • Szombat
  • +6°C/+15°C
  • Vasárnap
  • +7°C/+16°C
  • Hétfő
  • +9°C/+17°C

Attasélátogatás Győrben és Kaposváron

Kétnapos programot szervezett a HM Nemzetközi Együttműködési Főosztály a Magyarországra akkreditált véderő-, katonai- és légügyi attasék számára.

Fotó: Faragó Fanny - Attasélátogatás Győrben és Kaposváron
Fotó: Faragó Fanny - Attasélátogatás Győrben és Kaposváron

A program győri állomásán a delegációt Könczöl Ferenc alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnoka fogadta. Bemutatta a katonai szervezet felépítését, feladatrendszerét, fegyverrendszereit és az alakulat békemissziós szerepvállalását. Kitért a társadalmi kapcsolatokra és a hagyományápolásra, ismertetőjét pedig az ezred idén teljesített és a jövőbeli feladatainak bemutatásával zárta.

Az előadás után a húsz nemzetet - számos európai ország mellett az Egyesült Államokat, Kanadát, a Koreai Köztársaságot és Pakisztánt is - képviselő katonai attasék egy statikus bemutatón ismerkedhettek meg az ezrednél rendszeresített haditechnikai eszközökkel, majd megtekintették az alkulat művelődési otthonát és csapattörténeti múzeumát. A program végeztével a delegáció nevében Uwe Wilhelm Clemens alezredes, a Budapesti Katonai Attasétestület doyenje köszönte meg az egész napos programot.

A második napon az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred látta vendégül az attasétestületet Kaposváron. A tábornokokat és főtiszteket Szombathy Árpád Csaba alezredes, az ezred törzsfőnöke köszöntötte, majd Ilyés Zsolt alezredes, zászlóaljparancsnok kísérte őket tovább az előadásokra és bemutatókra. Az attasék itt is megismerkedhettek az ezred történetével, felépítésével és feladatrendszerével, valamint missziós szerepvállalásával. Az attasétestület tagjai a prezentációkat követően megtekintették az alakulat múzeumát, majd technikai bemutatón vettek részt. A delegáció tiszteletére a Kaposvár Helyőrségi Zenekar színvonalas előadással készült, nagy meglepetésükre - többek között - még a Rocky című film híres betétdala is felcsendült.

A program utolsó állomása a Rippl-Rónai Megyei Hatókörű Városi Múzeum volt, ahol az attasék megtekinthették Rippl-Rónai Ödön gyűjteményét, valamint Somogy megye természeti örökségeit.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2016.11.22]