2021.január.17

  • Vasárnap
  • Antal
+2°C
  • Hétfő
  • +5°C/+9°C
  • Kedd
  • +5°C/+7°C
  • Szerda
  • +3°C/+5°C

A honvédség a civil gyógyításban is maradéktalanul helytáll

A Magyar Honvédség a határvédelem egészségügyi megszervezése és biztosítása mellett a civil gyógyító ellátásban is maradéktalanul helytáll.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária - A honvédség a civil gyógyításban is maradéktalanul helytáll
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária - A honvédség a civil gyógyításban is maradéktalanul helytáll

Az altábornagy a Stefánia Palota − Honvéd Kulturális Központban tartott rendezvényen elmondta: az életminőség fenntartása, az egészség megőrzése a szolgálat teljes hosszában a legfontosabb tényezők köré épül. Ez ugyanolyan fontos a különböző központi szervezeteknek, amelyek a hétköznapokban egymás segítségére vannak utalva. „Egyazon cél, egy feladat végrehajtása a tudás, a képességek integrálását követeli meg. Legyen szó ipari vagy természeti katasztrófáról, illetve napjaink egyik legfontosabb feladatáról, a határvédelemről” – tette hozzá.

Az elmúlt évek, hónapok bebizonyították, hogy ezekkel a kihívásokkal csak közös erővel lehet megbirkózni és eredményt elérni. „Ezt várja el tőlünk méltán Magyarország lakossága is, hiszen a bajban lévő ember nem is tud máshoz fordulni, mint az orvoshoz, a tűzoltóhoz, a rendőrhöz, a katonához” – fogalmazott dr. Orosz Zoltán.

A testületek és a tárcák minden eszközzel, a személyi állomány és az anyagi eszközök biztosításával igyekeznek a feladatok végrehajtását segíteni. A sikeres végrehajtáshoz ugyanakkor maximális humán- és technikai felkészültség szükséges. A nemzeti vagy a többnemzeti összefogás, a feladatok és képességek megosztása jó válasz lehet a felmerülő kihívásokra rövid és hosszú távon egyaránt – vélte az altábornagy.

Zsinka András, a Belügyminisztérium személyügyi helyettes államtitkára elmondta: a hon- és rendvédelmi terület összefogását indokolják olyan egészségügyi katasztrófahelyzetek, amelyekre számítani kell, és amelyek a tömeges migrációra vezethetők vissza. Felhívta a figyelmet arra, hogy 2017. január 1-től hatályba lép a rendvédelmi egészségkárosodási ellátás jogintézménye, amely kiterjed a katonákra és a rendvédelmi szektor minden tagjára. „Ezen új jogintézménynek legfontosabb intézkedése a hivatásos állomány tagjai egzisztenciális biztonságának garantálása”. Ez azt jelenti, hogy a jövő év elejétől senki nem kerülhet méltánytalan szociális és egzisztenciális helyzetbe azon szakemberek közül, akiknek egészségkárosodása bizonyítottan a hivatással járó szolgálati kötelmekre vezethető vissza – részletezte az államtitkár.

A konferencián felszólalt dr. Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyi ellátórendszer működtetéséért felelős helyettes államtitkára is, aki arról beszélt, hogy a távlati célok közé tartozik az egészségtudatos szemlélet és magatartás erősítése, hiszen az ellátórendszernek csak 15-30 százalékban van szerepe az egészség fenntartásában. Szólt arról is, hogy a rendezvény nemcsak a közös munkát, de a jövőbe vetett hitet is erősíti az egymás mellett dolgozó szakemberekben.

Az MH Egészségügyi Központ, a Belügyi Tudományos Tanács és a rendőrség az elmúlt évek hagyományaihoz híven, tematikusan, immár hatodik alkalommal szervez a hon- és rendvédelmi egészségügy különböző aspektusait vizsgáló tudományos-szakmai konferenciát. Az idei konferencia fő témái közé tartozik a migrációs válságkezelés egészségügyi biztosítása, a trópusi és migrációs medicina, a fegyveres testületek tagjainak egészségmegőrzése és életminőségének fenntartása.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2016.11.23]