2018.május.21

  • Hétfő
  • Konstantin
+22°C
  • Kedd
  • +13°C/+22°C
  • Szerda
  • +15°C/+22°C
  • Csütörtök
  • +16°C/+20°C

Misszióra készülnek

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendészeti Szervek Kiképző Központja évente egy alkalommal tart általános képzést missziós feladatok ellátására magukban kedvet és bátorságot érző kollégáknak .

Fotó: Erdei Mihály
Fotó: Erdei Mihály

Misszióba indulni, más nemzet nehézségein enyhíteni nemes tett. De belevágni egy távoli küldetésbe csak felkészülten érdemes, az idegen környezetre trenírozni kell.

A felelősségteljes tudásátadás maga is egy szakma, avagy hogyan lehet gondoskodni jó előre itthonról a missziósokról?

A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ Rendészeti Szervek Kiképző Központja évente egy alkalommal tart általános képzést missziós feladatok ellátására magukban kedvet és bátorságot érző kollégáknak – beszélt a tanfolyamról Németh Gábor őrnagy, a ROKK RSZKK polgári válságkezelői alosztályának kiemelt főelőadója, a képzés vezetője. – Idén október 17–30. között húsz fő számára adtunk lehetőséget a kéthetes képzés elvégzésére. Előzetes szűréseken, jellemzően angol nyelvű teszteken választjuk ki a külhoni szolgálatra legalkalmasabbakat. A kéthetes missziós alapképzés vizsgával zárul, a minősítést megszerző résztvevőket regisztráljuk, külföldi feladatellátásra ők nyújthatnak be pályázatot.

Az alapképzés jó kiindulópont a határon túli szolgálaton gondolkodó zsaruknak, sikeres pályázat esetén később erre épül már a célország ismeretében az adott földrajzi-stratégiai területre szabott speciális képzés. Más az elvárás Dél-Ázsiában, mint a Balkánon. A rendőrök mellett katonák, bírók, NAV-szakemberek, büntetés-végrehajtási dolgozók és a Terrorelhárítási Központ munkatársai is gyakorta részt vesznek a kurzusokon, mindenki számára kamatoztatható a missziósképzésen nyert tudás.

A tanfolyam hallgatói ismereteket szereznek a nemzetközi szervezetek működéséről, harctéri elsősegélynyújtó és alapvető tűzszerészeti képzést kapnak, tanulnak GPS-használatot és stresszkezelést, személyvédelmet, angol nyelvű rádióforgalmazást és jelentésírást. Válságövezetekben a két leggyakoribb kihívás a harci tevékenység és a közlekedés, a veszélyek lehetséges kivédését szolgáló képzést figyeltük október 24-én a ROKK RSZKK nagytétényi oktatóbázisán.

Háborús térségekben természetes és mesterséges akadályokkal, alig járható utakkal, mostoha terepviszonyokkal egyaránt kalkulálni kell, a kint használt járművek készségszintű ismerete, magabiztos használata életet menthet. Az itthoni, napi rutinfeladatok ellátásától nagyban eltérhet a külföldi közlekedés sofőrnek és autónak egyaránt.

A terepadottságokon kívül szokatlan lehet a missziókban használt gépkocsik mérete, teljesítménye, vezetése, ezeket a speciális ismereteket igyekszünk átadni a jelentkezőknek – mondta Tóth Sándor főtörzszászlós, vezetőoktató és Svecz Attila főtörzsőrmester, szakoktató a képzőcentrum akadálypályáján.

A képzésen jó terepező képességű pick-upokkal és terepjárókkal gyakorolnak a résztvevők, a gépek kisebb hegyet elvontató, három-négyszáz newtonméteres forgatónyomatékának avatott irányításához azonban ember is kell. Száguldozásról szó sincs, most nem ez a lényeg, meg kell tanulni érezni a nagyjából öt méter hosszú, kéttonnás gépek méreteit, reakcióit. Itt minden mozdulatnak jelentősége van.

Az idegenbe küldött zsaruknak nemcsak más típusú autókkal, hanem számukra szokatlan fegyverekkel is meg kell ismerkedniük. A típusjártasság kialakítása mellett tűzharchelyzeteket, fegyverkezelési módokat is gyakorolnak a hatósági emberek.

A HK USP pisztolyokat nagynak mondható tűzerejük és tárkapacitásuk ideális társsá teszi éles helyzetekben, biztonságos működtetésükre azonban készülni kell. Az itthoni, általános rendészeti munkával szemben egy válsággócban többszörös az előfordulási esélye egy hirtelen változó, többszereplős, megszakított tüzelést, taktikai tárcserét igénylő szituációnak. A kiküldetésben részt vevőnek tudni kell alkalmazni a fegyver adottságait, megválasztani, hogy mikor helyezi azt ürített, töltött vagy fesztelenített állapotba, úgy, hogy időveszteség nélkül újra használni tudja, de kizárja a véletlenszerű elsütés lehetőségét – magyarázta két gyakorlat között Paskó Ferenc főtörzszászlós, lőkiképző.

A missziós tanoncok váltásban gyakorolták a fegyverhasználatot és a terepvezetést. A képzés végén garantálható: a válsághelyzetekben a magyar zsaruk megállják a helyüket.

hirpress.hu  Szilágyi Attila-zsaru.hu

[2016.12.02]