2020.július.15

  • Szerda
  • Henrik
+10°C
  • Csütörtök
  • +6°C/+15°C
  • Péntek
  • +7°C/+16°C
  • Szombat
  • +9°C/+17°C

Ez a megállapodás a megbecsülés kifejezése

A honvédelmi tárca és a három nagy honvédségi szakszervezet közötti megállapodást írtak alá a 2017. évre szóló juttatásokról december 2-án, pénteken.

Fotó: Dévényi Veronika - Ez a megállapodás a megbecsülés kifejezése
Fotó: Dévényi Veronika - Ez a megállapodás a megbecsülés kifejezése

A tárcavezető elmondta: bár az évenkénti egyeztetés az illetményekről hagyományos a minisztérium és a honvédségi érdekképviseletek szereplői között, az idei bérmegállapodást különösen komoly tárgyalássorozat előzte meg. „Arra törekszünk, hogy a katonák bére az aktuális helyzethez igazodjon, ezzel jövőjüket tervezhetővé, kiszámíthatóvá tegyük, egyben megbecsülésünket is kifejezzük feléjük” – emelte ki dr. Simicskó István.

A minden fél részéről sikeresnek értékelt bérmegállapodás tartalmazza a 2015-ben megkezdett bérfejlesztés folytatását is. Akkor első lépésben 30 százalékkal emelték a katonák és a Magyar Honvédségnél dolgozó közalkalmazottak keresetét. Idén januártól 2019 januárjáig pedig 5-5 százalékkal növeli a tárca a katonák illetményét, így a következő esztendő elejétől ismét nagyobb bérezést kapnak az érintettek.

A tárcavezető kitért a legénységi állomány bérének idei növelésére, amelynek során az érettségivel rendelkezők esetében bruttó 166 000-ről bruttó 220 000 forintra növelték az alapbért. Mint mondta, ezt a tendenciát a minisztérium a jövőben is szem előtt fogja tartani.

Dr. Simicskó István hangsúlyozta, hogy a honvédelmi ágazatban dolgozók béren kívüli juttatásait is növelik és növelni fogják a jövőben is. Idén decemberben a Honvédelmi Minisztérium maradványkeretéből a Magyar Honvédség állományának valamennyi tagja részesül, fejenként 42 ezer forintnyi utalvány formájában. „Ha a teljes állományt vesszük figyelembe, akkor kijelenthetjük, hogy az elmúlt tíz évben ilyen mértékű juttatást még nem folyósított a tárca” – mondta a honvédelmi miniszter.

A tárcavezető kitért a Honvéd Egészségpénztár károsultjaira is. Kijelentette, hogy a minisztérium mindent megtesz a megsegítésük érdekében. „A Parlamenttől kértünk és kaptunk jogi felhatalmazást arra, hogy kidolgozhassuk a mindenki számára megnyugtató megoldást. A szakmai előkészítés már zajlik, a pontos részleteket pedig jövőre dolgozzuk ki” – tájékoztatott dr. Simicskó István.

A most megkötött megállapodást a tárca képviseletében a honvédelmi miniszter, az érdekképviseletek részéről pedig Czövek János, a Honvédszakszervezet elnöke, Varga István, a Honvédségi Dolgozók Szakszervezetének elnöke, valamint Hazuga Károly nyugállományú altábornagy, a Bajtársi Egyesületek Országos Szövetségének elnöke írta alá.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2016.12.02]