2020.július.11

  • Szombat
  • Nóra, Lili
+10°C
  • Vasárnap
  • +6°C/+15°C
  • Hétfő
  • +7°C/+16°C
  • Kedd
  • +9°C/+17°C

Sikeresen ért véget az olaszországi gyakorlat

Többnemzeti gyakorlaton vettek részt november végén a magyar katonák Olaszország északi részén, Gemona del Friuliban.

Fotó: Búz Csaba - Sikeresen ért véget az olaszországi gyakorlat
Fotó: Búz Csaba - Sikeresen ért véget az olaszországi gyakorlat

Az EU DECI az Adriai-tenger környezetében található országok mélyebb katonai együttműködésének előmozdítására irányul. Az olasz-szlovén-magyar Többnemzetiségű Szárazföldi Kötelék (MLF - Multinational Land Force) bázisán megalakított harccsoporthoz további két nemzet, Ausztria és Horvátország csatlakozott.

Az EU DECI harccsoport dandár szintű parancsnokságának (Force Headquarters − FHQ) a kéthetes gyakorlat ideje alatt folyamatosan reagálnia kellett a szimulált helyzetekre. Ezzel egy időben az alárendelt alegységek közös kiképzéseken vettek részt és úgynevezett alájátszóként is szerepet kaptak a különböző feladatokban. A gyakorlat vezetőségének részeként a magasabb szintű parancsnokságot szimuláló csoportnak - köztük két magyar főtisztnek – a feladata elöljáró törzsként az EU-harccsoport irányítása volt. A parancsnoki és törzsvezetési gyakorlat ellenőrző és értékelő nemzetközi csoportjában az MH Összhaderőnemi Parancsnokság műveleti képességek ellenőrzéséért felelős főtisztje is részt vett.

Az EU DECI parancsnokságára beosztott tisztek, altisztek nemzetközi környezetben látták el feladataikat, és végül egy zárógyakorlaton bizonyították be, hogy képesek az együttműködésre. A gyakorlat lezárultával a harccsoport elérte a műveleti készenlétet. Az eseményen a Magyar Honvédséget dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka képviselte, aki elismerően nyilatkozott a magyar katonák felkészültségéről és hangsúlyozta: „Nekünk, katonáknak az a feladatunk, hogy értékes partnerei legyünk azoknak a szövetségeknek, amelyeknek tagjai vagyunk, és ennek most egy kitűnő példáját láthattuk” - mondta.

A katonai vezetők mellett a zárógyakorlat bemutatóját megtekintette Mikhail Kostarakos vezérezredes, az Európai Unió Katonai Bizottságának elnöke is. A „EUROPEAN WIND 2016” gyakorlat a résztvevő nemzetek zászlóinak ünnepélyes levonásával ért véget. Az EU DECI részeként a fél éves itthoni készenlétét 2017. január elsejével kezdi meg az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának kijelölt állománya egy századnyi erővel. A többnemzeti harccsoporton belül a dandár katonái mellett az MH Civil-katonai Együttműködési Lélektani és Műveleti Központ katonái látnak el beosztásokat.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2016.12.06]