2020.július.10

  • Péntek
  • Amália
+10°C
  • Szombat
  • +6°C/+15°C
  • Vasárnap
  • +7°C/+16°C
  • Hétfő
  • +9°C/+17°C

Elengedhetetlen a minőségi nyelvtudás

Kiemelten fontos, hogy Magyarországon – a NATO-s és az uniós kötelezettségek miatt – minőségi nyelvtudással rendelkezzenek a szakemberek, így azok a katonák is, akiknek a nemzetközi környezetben kell helytállniuk.

Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária - Elengedhetetlen a minőségi nyelvtudás
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária - Elengedhetetlen a minőségi nyelvtudás

A csoportfőnök a megnyitó beszédében emlékeztetett, hogy jelenleg is három földrészen és tizenhárom külföldi misszióban teljesítenek szolgálatot magyar katonák. Ráadásul csak jövőre nyolcvanegy olyan gyakorlatot lesz itthon és külföldön, amelyben a honvédség is érintett. „Részt veszünk valós katonai műveletekben, törzsbeosztásokban, illetve fegyveres és fegyver nélküli missziókban kötelékekben és egyénileg” – tette hozzá. Az említett feladatok sikeres ellátásának egyik kulcsa a nyelvtudás és -oktatás, amely elősegíti a munka hatékonyságát. Ezek mellett napról-napra nő az igény az alakulatoknál, a törzsekben és a különböző képző intézményekben a katonai szaknyelv alkalmazására; ez várhatóan nem csökken majd, hanem tovább növekszik – mutatott rá az ezredes.

Kiemelte, hogy a nyelvismeret, ezen belül pedig a szaknyelv különösen fontos például a honvédség technikai eszközeinek üzemeltetése és karbantartása területén. A közeljövőben várható új eszközök beszerzéséhez, alkalmazásukhoz is elengedhetetlenek a nyelvi képességek.

A szakmai tanácskozásról szólva kijelentette: szükségessé vált – a honvédség széles rétegeinek bevonásával – az eddig felgyűlt szakmai tapasztalatok feldolgozása és bemutatása, majd ezek összegzése. A felkért előadók bemutatták a saját szakterületüket, intézményüket és betekintést engedtek a különböző nyelvi képzések eddigi tapasztalataiba. A résztvevők képet kaphattak az érvényben lévő szabályzókról és elvárásokról is.

Mihócza Zoltán dandártábornok, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke előadásában elsődleges prioritásnak nevezte a használható nyelvtudás megszerzését. „Számunkra erre van szükség és ez a legfontosabb” – hangsúlyozta, hozzátéve: kiemelt szempont, hogy a honvédség az elvárt színvonalon tudjon részt venni a nemzetközi gyakorlatokon, aminek alapfeltétele a nyelvtudás és a megfelelő kommunikáció. Ebből a szempontból a missziók is fontosak, de a katonák gyakran nemzeti környezetben teljesítenek szolgálatot külföldön is, ezért alakul így a fontossági sorrend. Megjegyezte, hogy bár a törzsekben szolgálók nyelvismeretére nagy szükség van, de még fontosabb – éppen az előbb említett indokok miatt – az alegységparancsnokok kommunikációs felkészültsége. Szükséges ugyanakkor az alegységekbe beosztott katonák ilyen típusú felkészültsége is, de ez egyelőre elmarad az elvártaktól.

Az MH Összhaderőnemi Parancsnokság elvárásai között megemlítette a nyelvi alapok megszerzését a tanintézetekben. „Ez egy alapvető követelmény, én azt gondolom erre kellene építeni az ismeretek felfejlesztését” – hangsúlyozta a dandártábornok. Elvárás a tisztekkel szemben a középfokú, az altisztekkel az alapfokú, a legénységi állománynál pedig a minimális nyelvi ismeret megszerzése. Hangsúlyt kell fektetni a szintet tartó és adott esetben a szintfejlesztő képzésekre – mondta a tábornok.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2016.12.08]