2020.július.15

  • Szerda
  • Henrik
+10°C
  • Csütörtök
  • +6°C/+15°C
  • Péntek
  • +7°C/+16°C
  • Szombat
  • +9°C/+17°C

Magyar-román együttműködés

A Magyar – Román Közös Békefenntartó Zászlóalj parancsnoki beosztásának ünnepélyes átadását rendezték meg Aradon és az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

Fotó: Dósa Eszter - Magyar-román együttműködés
Fotó: Dósa Eszter - Magyar-román együttműködés

A Magyar-Román Közös Békefenntartó Zászlóalj képviselői december 12-13-án Aradon, egy munkaértekezleten folytatták - az elmúlt időszak tapasztalatainak beépítésével - a zászlóalj Hatályos Műveleti Utasításának átdolgozását. A konferencia befejezése után megtartották a parancsnokváltási ünnepséget, amelyen a parancsnoki beosztást Schleisz Ferenc őrnagy, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár 3. Bercsényi Miklós Lövészzászlóaljának megbízott parancsnoka átvette Claudiu Topor alezredestől, a 191. „Colonel Radu Golescu” Lövészzászlóalj parancsnokától.

Az ünnepségen - mások mellett - részt vet dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár, valamint Iulian Berdilă ezredes, a 81. „General Grigore Bălan” Gépesített Dandár parancsnoka. Ugyancsak megjelentek a rendezvényen Arad város egyenruhás szervezeteinek vezetői, illetve a városi és megyei önkormányzat képviselői is.

A két dandárparancsnok hangsúlyozta: a zászlóalj fennállása alatt megtartott tizenhárom gyakorlat alatt az egység katonái többször is bizonyították, hogy képesek közösen feladatokat tervezni és kivitelezni.

A beosztás átadás-átvétele alkalmából december 15-én, Hódmezővásárhelyen megtartott ünnepségen dr. Lippai Péter ezredes, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokhelyettese és Iulian Berdilă ezredes beszédükben emlékeztek meg a magyar-román katonai együttműködésről és elmondták, hogy a világ számos pontján végrehajtott külföldi missziókból szerzett tapasztalatokat felhasználva egyre erősebb és felkészültebb katonákból áll a zászlóalj.

Lippai ezredes beszédében hangsúlyozta: „A parancsnoki beosztás átadás-átvétele nem egy időszak lezárását jelenti, sokkal inkább egy mérföldkő a közös zászlóalj életében, amely a közös együttműködést szimbolizálja.”

A két hadsereg együttműködése több mint tizennyolc évre nyúlik vissza: Magyarország és Románia 1998. március 20-án Budapesten állapodott meg egy közös békefenntartó zászlóalj létrehozásáról, amelyet a nemzetközi békefenntartó és humanitárius tevékenység támogatása vezérelt.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2016.12.19]