2020.július.10

  • Péntek
  • Amália
+10°C
  • Szombat
  • +6°C/+15°C
  • Vasárnap
  • +7°C/+16°C
  • Hétfő
  • +9°C/+17°C

A határvédelem fontos az ország biztonsága szempontjából

A Honvéd Vezérkar Főnök koordinációs helyettese látogatást tett a határ mentén szolgálatot teljesítő katonáknál.

Fotó: Búz Csaba - A határvédelem fontos az ország biztonsága szempontjából
Fotó: Búz Csaba - A határvédelem fontos az ország biztonsága szempontjából

Varga János vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar Főnök koordinációs helyettese - Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának kíséretében - a határsáv megtekintése előtt Hódmezővásárhelyen meghallgatta dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka és Benda László Ezredes, az MH Alföldi Ideiglenes Alkalmi Kötelék (MH AIAK) parancsnokának jelentését, és megbeszélték a határvédelemmel kapcsolatos eddig elvégzett és várható feladatokat, majd helikopterről is megnézték az Ideiglenes Biztonsági Határzár védelmét.

A tábornokok ezt követően látogatást tettek a Kelebia közelében található határvédelmi bázisnál, amellyel kapcsolatban Varga vezérőrnagy elmondta: „Az elsődleges célunk az, hogy a határvédelmi feladatokban résztvevő katonáknak a lehető legkorszerűbb körülményeket tudjuk biztosítani. Azok a katonák, akik eddig kicsit mostohább körülmények között voltak elszállásolva most biztos nagy örömmel fogadják majd ennek a létesítmények az átvételét.”

A Honvéd Vezérkar Főnök koordinációs helyettese az MH AIAK egyik szektorában, a határ mellett szolgálatot teljesítő katonákkal és rendőrökkel is találkozott. „Úgy látom, hogy itt a határ mellett mindenki nagyon lelkiismeretesen látja el feladatát. Olyan problémáról nem hallottam, amire azonnali intézkedéseket kellene tenni. Az ellátás megnyugtató, a határ mellett szolgálók a hidegben rendszeresen kapnak forró teát” – mondta a tábornok.

A látogatás végén Varga vezérőrnagy hangsúlyozta: „Jelenleg nem tudjuk, hogy ez a feladat mennyi ideig tart. A különböző menekülttáborokban több tízezren vannak még és a tavasz beálltával ismét célpont lesz Európa közepe. Ennek a feladatnak nagy szerepe van, és rendkívül fontos Magyarország biztonsága szempontjából. Kérem a katonákat, hogy feladataikat ugyanolyan lelkiismeretesen lássák el, mint eddig.”

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2017.01.13]