2020.július.10

  • Péntek
  • Amália
+10°C
  • Szombat
  • +6°C/+15°C
  • Vasárnap
  • +7°C/+16°C
  • Hétfő
  • +9°C/+17°C

Szakharcászati zárógyakorlat -10 fokban

Egyhetes harcászati záró gyakorlaton vettek részt Ócsán a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának III. és IV. évfolyamos felderítő honvéd tisztjelöltjei.

Fotó: honvedelem.hu - Szakharcászati zárógyakorlat -10 fokban
Fotó: honvedelem.hu - Szakharcászati zárógyakorlat -10 fokban

A terepen eltöltött foglalkozás mindig nagy élményt jelent a honvéd tisztjelöltek életében, mert ilyenkor tudjuk alkalmazni a padsorokban elsajátított elméleti ismereteket, így hagyományosan minden felderítő hallgató nagyon várja a gyakorlatot. Elindultunk a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus parkolójából a kirakási ponthoz, az M5-ös autópálya melletti Inárcsi pihenő mögötti földúthoz, az ellenséges területre. A harcászati feladatok már itt elkezdődtek: a felderítő csoportparancsnoknak meg kellett szerveznie a kirakás rendjét, a kirakási helyszín közelbiztosítását és gyors elhagyását. Ezután megkezdtük biztosított menetünket a kijelölt működési körletbe.

Helyünket elfoglalva az volt a feladatunk, hogy információt gyűjtsünk a területen kiképzési feladatokat végrehajtó ellenséges erő katonáiról, kiképzőiről és esetleges különlegesen fontos személyekről. Ennek érdekében a csoport rejtett figyelőket üzemeltetett, amely az ellenség kiképzési területén található „vegyi üzemet” és az azt megközelítő földutat és műutat, illetve az ellenség bázisát és gyakorlóterét figyelte. A kapott feladat végrehajtása szervezetten folyt, a csoport parancsnoka nagy figyelmet fordított az állomány megfelelő váltására, pihentetésére, hogy a csoport maximális teljesítmény mellett legyen képes feladatának folyamatos végrehajtására.

Az Ócsán töltött idő során jelentősebb csapadék nem esett, de végig mínusz 10 fok környéki hideg uralkodott, amelynek csúcspontja a szerda hajnalban mért mínusz 15 fok volt. A gyakorlatot vezető hivatásos tanári állomány folyamatosan, változó időpontokban ellenőrizte a hallgatókat. A beállított harci helyzet alapján csütörtök este lesállás végrehajtását rendelte el a kiküldő parancsnok a felderített és beazonosított kiemelten fontos személyeken. A meghatározott időpontra megterveztük és megszerveztük a harci végrehajtást a csoport által felfedett VIP-személyek ellen, ezzel megakadályoztuk a vegyi anyagból készített fegyver átadás-átvételét. A parancsot az elméletben és gyakorlatban tanultak alapján hajtottuk végre.

A harcászati záró gyakorlat komoly koncentrációt, teljes körű odafigyelést és kimagaslóan magas végrehajtási fegyelmet követelt meg tőlünk. Egy hét ilyen hidegben, 0-24 órán keresztüli megterhelő feladatokkal nehéz erőpróba volt, de teljesítettük. A legfontosabb tapasztalat: mindig, minden esetben csak egymásra számíthattunk.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2017.01.25]