2020.július.10

  • Péntek
  • Amália
+10°C
  • Szombat
  • +6°C/+15°C
  • Vasárnap
  • +7°C/+16°C
  • Hétfő
  • +9°C/+17°C

Iskolások a doni hősök emlékéért

Tizenötödik alkalommal emlékeztek meg rendhagyó módon az általános iskolás fiatalok az 1943-as doni katasztrófa hősi halottjairól Zamárdiban.

Fotó: Kiss Barbara és Snoj Péter - Iskolások a doni hősök emlékéért
Fotó: Kiss Barbara és Snoj Péter - Iskolások a doni hősök emlékéért

A mára már hagyományosnak számító Doni Hősök Emlékcsaták elnevezésű rendezvényt első alkalommal tizenöt évvel ezelőtt rendezték meg a Somogy megyei városban, és már akkor elnyerte a diákok tetszését. Különlegessége, hogy a gyerekek az iskola falait maguk mögött hagyva, a szabadban, játékos feladatokon keresztül ismerhetik meg a Magyar Királyi Honvédség második világháborús történetét; külön kitérve a 2. magyar hadsereg katasztrófájára és a doni hősök emlékére.

A rendezvényen immár tíz éve rendszeresen részt vesznek a II. Világháborús Amerikai Katonai-Polgári és Rövidfilmkészítő Egyesület tagjai is. Elmondásuk szerint a programon sok az olyan fiatal, akik már egy évtizede is ott voltak a rendezvényen, annak ellenére, hogy ők már rég nem a Fekete István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolába járnak. Mégis örömmel látogatnak vissza Zamárdiba, a januári rendhagyó történelemórákra.

Az idén már tizenegy éve működő hagyományőrző csoport tagjai azt is kiemelték, hogy a gyerekek - a háborús filmeknek, a számítógépes játékoknak, valamint természetesen az internetnek köszönhetően - már nagyon sok mindent tudnak a második világháborúról. Például könnyen felismerik a kézilőfegyvereket, meg tudnak nevezni számos ismertebb csatát és a rendezvénynek hála egyre jobban megismerik a doni hősök történetét is.

A játékos történelemidéző napon a magyar, a német, az olasz és az amerikai katonai hagyományőrző csoportok különböző állomáspontokat kialakítva várták a gyermekcsapatokat Zamárdi szerte. A feladatok között volt történelmi tesztlap kitöltés, gránátdobás, célba lövés és sebesültszállítás, valamint -ellátás is.

[2017.01.30]