2020.július.15

  • Szerda
  • Henrik
+10°C
  • Csütörtök
  • +6°C/+15°C
  • Péntek
  • +7°C/+16°C
  • Szombat
  • +9°C/+17°C

Megnövekedett katonai gépjárműforgalom az utakon

A Magyar Honvédség felhívja a gépjárművezetők figyelmét a megnövekedett katonai gépjárműforgalomra.

Illusztráció - Megnövekedett katonai gépjárműforgalom az utakon
Illusztráció - Megnövekedett katonai gépjárműforgalom az utakon

A déli országrész területén a közlekedésben részt vevők gyakran találkozhatnak katonai gép- és harcjárművekkel, katonákat szállító járművekkel. Főleg Csongrád és Bács-Kiskun megyékben lehet számítani megnövekedett forgalomra 06:00-09:00 óra, valamint 18:00-21:00 óra között, de katonai gépjárművek a határvédelmi feladatok függvényében ettől eltérő időpontokban is előfordulhatnak.

A honvédség speciális feladataiból adódóan ezek a járművek méretüknél vagy speciális felépítményüknél fogva korlátozhatják a kilátást a gépjármű sofőrje részéről; a közel 10 tonnát is elérhetik, emiatt a fékút akár kétszeres hosszúságú is lehet egy személygépkocsihoz képest. Emiatt megközelítésük fokozott óvatosságot követel.

A járművek zárt katonai oszlopban is közlekednek, ami azt jelenti, hogy az oszlop elején és végén megkülönböztető jelzést használó gépjárművek vezetik fel, kísérik, zárják közre ezeket. A zárt katonai oszlopba behajtani, azt megelőzni tilos (KRESZ 42. §) és veszélyes, mert a szembejövő járműforgalom elől nem lehet biztonságosan visszatérni a menetirány szerinti forgalmi sávba. A zárt katonai oszlopban közlekedő gépjárművek között nincs szükség az átlagos követési távolság betartására (KRESZ 27. §2.pont), valamint a sebességük is eltérő lehet (gyorsabb vagy lassabb) az adott útvonalon megengedett legnagyobb sebességhez képest. A járműoszlop nem szakadhat szét, tehát mozgása egyszerre történik. Ennek érdekében útkereszteződésekben, le- és felhajtóknál, útakadályoknál, előzésnél, valamint szűk és beláthatatlan útkanyarulatoknál időszakos forgalomkorlátozásokra lehet számítani.

hirpress.hu  honvedelem.hu

[2017.02.12]